Rutinszerű publicisták

2015. április 27. 17:11

Ma Magyarországon a publicisztikák jelentős része rutinból születik. Teljesen felesleges mélyebbre menni, igazuk is van. Még a végén megzavarnák az olvasóikat.

2015. április 27. 17:11
Hortolányi Gábor
B-irodalom

„Ma Magyarországon a publicisztikák jelentős része rutinból születik. Ahonnan érthető is, hogy miért is hal meg azonnal és miért csak a Szily blogger jajveszékel a Bayer mélyinterjún. És az is értelmet kap, hogy a Mandineren tajtékzó »jobboldali komment értelmiség« miért pont úgy viszonyul egy-egy jobban sikerül félmondathoz, mint a NOL Blogon tanyázó »baloldali szabadegyetemet végzettek« nagy csoportja.

Néha van egy olyan érzésem, hogyha ezt a kommentjátékot nem a virtualitásba játszanák, hanem mondjuk egy jobb kocsmába, az első komoly verekedés után még jelentős barátságok is születhetnének. Még akkor is, ha ők az olvasó, de meg nem értő célcsoportba tartoznak jobb esetben, de a jelentős része ultra. Márpedig ha ilyen a célcsoport, és ilyen, és ezt a publicisták nagyon jól tudják, nincs min csodálkozni, ha bevallottan rutinszerű publicisztikák születnek. Mert tényleg minek más?

Tóta W. egy kicsit egyházazik, keresztényezik oszt jó napot, Bayer elenged néhány félreértelmezhető félmondatot – sokszor nagy igazságokkal – és már meg is van az olvasó/kattintás szám, sőt még a nyomtatott is fogyogat. Teljesen felesleges mélyebbre menni, igazuk is van. Még a végén megzavarnák az olvasóikat.

Gondoljunk bele, hogy micsoda skandalum volna, ha a két ellentétes világlátású jó tollú publicista nem rutinból írná meg a heti penzumot, hanem felvállalná azt, amit a pályájuk kezdetén bizony nagyon is felvállaltak, és hívószavak nélkül írnának, jót. Elképesztő botrányba torkolna, ha kiderülne, hogy a konzervatív világnézet és a liberális látásmód még sincs olyan messze egymástól, ha hajlandóak vagyunk megérteni a másik félmondatait. Világbotrány volna, ha Tóta W. egyszer csak leírná, hogy tudja ő, hogy mára semmi jelentősége Magyarországon a keresztény egyháznak, de valamibe bele kell rúgni, mert a focimeccsen is a gól után a legjobb jelenet a páros lábbal hátulról való becsúszás. És minden bizonnyal a Bayert a Fideszből is kirúgnák, ha ki merné jelenteni, hogy úgy önmagában a magyar zsidósággal semmi baja, csak néhány magát zsidónak valló volt baloldali értelmiséggel van sokszor személyes konfliktusa.

Persze ilyet nem lehet. Inkább marad a rutinszerű publicisztika, ami olyan mit, amikor a pályán a játékos feldobja magát, amint a közelébe ér az ellenfél és négy percet jajveszékel, aztán mindenki megy a dolgára. A bíró pedig csak nagy ritkán mutat fel egy-egy sárgát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2015. május 08. 03:58
Mi lenne ezekkel, ha nem tartanák fenn a polgárháborús pszichózist? ---------- Jó ez a megállapítás, valóban rutinból születnek a balliberális médiamunkásoknak az írásai, - tömegével. Hosszú idő óta megfigyelhető, (2010 óta), bármihez adja a nevét a kormány, hoz törvényt indít kampányt, vagy döntésre jut egy egy kérdésben, a balliberális tábor azonnal fölsorakozik ellene. Rutinból. A háborús pszichózis kiteljesedése napjainkra elképesztő, ez a menekült kérdésben tapintható leginkább, ugyanis amikor szervezik a tüntetéseket a menekülttáborok környékén a közállapotok miatt, majd sorozatban akadályoznak meg újabb táborhelyeket a helyi aktivistáikkal, és miközben a tűrhetetlen szegénységről beszélnek, egyidejűleg a több 10 ezres bevándorlás megakadályozása okán ismét szembemennek a kormánnyal, és két héttel ezelőtti önmagukkal is...
Brigadéros
2015. május 08. 03:57
A szavaknak valóban semmi értelme nincsen már, ez egy következmények nélküli ország! A mérföldkövek az ide vezető úton: Horn Gyula pufajkás múltját firtató kérdésre adott "..na és?!?..." válasz, amire a sajtónak demokrácia féltően egyöntetűen sikítoznia kellett volna (szinte szoclib lapok voltak csak akkoriban...)... Aztán Gyurcsányi őszödi beszéde, ahol elmondta világosan, hogy hazudtak nappal és éjjel...a felelős sajtónak ezek után minimum bojkottálnia kellett volna...érdekes módon minden megcsúszásnál tapintható a szoclib sajtó felelőssége...
pimepime
2015. május 08. 03:57
Pedig gyorsan fogyatkoznak az utolsó templomba járók.
Berecskereki
2015. május 08. 03:56
Az írásban megfogalmazottakkal egyetértek, kivéve a „Ma Magyarországon a publicisztikák jelentős része rutinból születik" állítást. Egyrészt már a szerző is megfogalmaz ezzel ellentétes állítást, másrészt szerintem nagyon is tudatos a stílus, a tartalom a megjelenő publicisztikákban. Vannak kivételek, de ez a kevesebb. A többség célját pedig már korábban más posztoknál egy idézettel megvilágítottam. Most ismét ezt tudom elővarázsolni a tarsolyomból. „Jegyezd meg, ma már nem úgy van, mint régen, mikor a sajtó még a közt szolgálta. Ma már te szolgálsz. A média csinálja a hírt, a sztárokat. A média kormányozza a világot, vezet az orrodnál fogva.” (Vavyan Fable)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!