Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Átfedést találtunk a brókerbotrányban

2015. március 13. 11:51

A most vizsgált esetekben sokszor felbukkant ugyanaz a könyvvizsgáló. Interjú.

2015. március 13. 11:51
Windisch László
Figyelő
A könyvvizsgáló felelősségének kérdését is vizsgálni kell?

Egyértelműen. Ez számos esetben fontos, de különösen az a kötvényprogramok esetében. Itt ugyanis az MNB kizárólag a kibocsátási tájékoztatók és a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségek vonatkozásában gyakorolhat felügyeletet, ezért a könyvvizsgálókra fokozott felelősség hárul. A készülő törvénymódosítási javaslatunkban ezért szerepel a könyvvizsgálók felügyeletének szigorítása is. Pláne, hogy a most vizsgált esetekben – Buda-Cash, Hungária Kft., DRB Bankcsoport – sokszor felbukkant ugyanaz a könyvvizsgáló.

Kiről, mely cégről van szó?

Úgy gondolom nem a név, hanem a következmény a fontos. Az, hogy ha a jövőben a mostanihoz hasonló visszásságok lepleződnek le, akkor az adott könyvvizsgálónak a pénzügyi szektor vizsgálatára vonatkozó minősítését vissza lehessen vonni. A felügyelt szektorok auditálására vonatkozó speciális többletkövetelmények felügyeletét pedig jó lenne a jegybankhoz telepíteni.

Működik még a pénzügyi piacon olyan cég, amelyiknél ez a közös pontot jelentő könyvvizsgáló lát el feladatot?

Működhet ilyen, a tapasztalatok alapján erre is oda fogunk figyelni.

Találtak egyéb átfedést a három cégnél? A tulajdonosi körben, a menedzsmentben?

Nem találtunk más átfedést.

Bűncselekményről beszélt. Nem túl korai még ezt kijelenteni?

Természetesen az ártatlanság vélelmét tiszteletben tartva csak gyanúról beszélhetek. Mégis magát a kifejezést tudatosan használom. Nem a pénzügyi rendszer működésének a zavaráról van ugyanis szó, hanem néhány, egymástól elszigetelt cégnél elkövetett súlyos visszaélésről, ami nem egy rendszerszintű kockázatból fakad. A tőkepiaci szektorban több mint 125 felügyelt cég van, ebből van dolgunk hárommal. Rendkívül sajnálatos, hogy sokakat kár ért. Azon dolgozunk, hogy minél nagyobb értékű és gyors kártalanítás történjen.

Azért szélesítették ki a vizsgálati kört, mert máshol is bajok vannak?

A vizsgálatsorozatot nem azért indítottuk, mert a pénzügyi piac egészét fertőzöttnek tartanánk. Remélem, hogy megállapítás nélkül tudjuk lezárni a további ellenőrzéseket. Ugyanakkor az ominózus visszaélések miatt muszáj ránéznünk a többiekre, hogy a megrendült piaci bizalom visszatérjen.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2015. március 13. 15:13
Én arra jöttem rá, hogy aki hosszú lejáratú életbiztosítást kötött, mondjuk 10 évre, nem kapja vissza a befizetett összeget sem. Mai tapasztalat. Közepes kockázatú volt:-(
Szúnyog
2015. március 13. 13:47
A Buda-cash könyvvizsgálója 2013-ban a Gyimesi és Társa Kft. volt. Nem értem miért kell ezzel titkolózni, nyilvános adat.
Morgen
2015. március 13. 13:21
Hehe! Nem az "első esete" lenne a cégnek, ha ugyanarra a könyvvizsgálóra gondolunk.
csuka
2015. március 13. 13:19
"Átfedést találtunk a brókerbotrányban" --- Kóser pecsétek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!