Folyt. köv.

2015. március 23. 09:09

Itt lenne az ideje a magyar adósságot visszahelyezni a befektetésre ajánlott kategóriába. Nyugalom, annak is eljön a maga ideje. Piaci vélekedések alapján ugyanis „folyt. köv.” a hitelminősítők részéről.

2015. március 23. 09:09
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Jóllehet a második Orbán-kormány idején helyeztek bennünket befektetésre nem ajánlott kategóriába, de nem árt elfelejteni: a legtöbb fokozatot összesen a Gyurcsány-kormány alatt estünk. Szinte Gyurcsány miniszterelnöki színre lépésével egyidejűleg jött az első leértékelő lépés, a zuhanások a költségvetési kozmetika, a devizaadósság felfutása, valamint az államcsőd közeli helyzetnek tudhatók be. Úgyhogy a tripla bóvliban bőven visszaköszön az egykori miniszterelnök politikai-gazdasági „részesedése”.

Nem túl elegáns visszafelé mutogatni, a bizalmat azonban roppant könnyű elveszíteni a nemzetközi piacokon, és nagyon nehéz dolog visszaszerezni. Ráadásul rengeteget kellett érte csinálni: többi között kijönni abból a kilencéves szégyenperiódusból, amelyet úgy hívtak Brüsszelben, hogy eljárás a túlzott államháztartási deficit miatt. Hazánk – 2004-től – kilenc esztendőn keresztül nem tudott az uniós kulcsszintnek megfelelő költségvetési hiányt produkálni: eközben a sok-sok állami hitelfelvétel miatt felduzzadt az államadósság, és zsugorodásnak indult a magyar gazdaság. Emlékezzünk arra is, hogy az elmúlt szűk egy évtized leforgása alatt alig akadt olyan európai összevetés, amelyről Magyarország teljesítményben értékelhetőt tudott volna produkálni. (...)

Mind a kormány, mind pedig a jegybank régóta ösztönzi a hitelminősítőket arra, hogy a javuló mutatóink miatt itt lenne az ideje a magyar adósságot visszahelyezni a befektetésre ajánlott kategóriába. Nyugalom, annak is eljön a maga ideje. Piaci vélekedések alapján ugyanis »folyt. köv.« a hitelminősítők részéről.

Alig győzzük kivárni!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kommentelő
2015. március 23. 13:24
Eddig csak azt hallottuk, hogy nem fontos, hogy bóvliba soroltak. Most meg egy fideszista Széles Gábor-alkalmazott akarja megmondani, hogy hogyan döntsenek? Szánalmas.
alex.leopardi
2015. március 23. 10:24
ezek csak a politikai-pénzügyi nyomásgyakorlás eszközei,brrrr,ha nyalunk egy kicsit az amcsiknak rögtön A-ban leszünk
ördöngös pepecselés
2015. március 23. 09:47
a balliberált közgazdazsenik a sikerekkel fordított arányban bukkannak fel nem szeretik ha a hülyeségük napvilágra kerül így fogadjuk el hogy elsüllyedtek, de azért jó lesz vigyázni mert köpönyeget váltva rövidesen fel fognak bukkanni
Antigoné
2015. március 23. 09:35
Hol voltak és mit csináltíak a hizelminősítők a nagy amerikai bankcsődök előtt? Egyszóval: nem tévedhetetlenek ők sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!