Középpontban a Szentírás

2015. március 18. 19:45

Érdekes, hogy a 31-35 éves korosztályban közel ugyanannyi a bibliaolvasók aránya, mint a 60 év felettiek között, valamint az is, hogy a felsőfokú végzettségűek között számarányukhoz képest szintén többen vannak. Interjú.

2015. március 18. 19:45
Pecsuk Ottó
Evangélikus.hu

Ön hogyan látja: mennyien olvasnak ma Bibliát?


Ezzel kapcsolatban a Biblia évében pontos felmérés készült, mégpedig nem túl szívderítő eredménnyel: A válaszadók 52 %-a soha nem olvas Bibliát, 27 %-uk ritkán, 10 % évente néhány alkalommal olvas, és ugyancsak 10 % körül volt a havi vagy még gyakoribb rendszerességgel Bibliát olvasók aránya. A magyar lakosság 2 %-a rendszeres bibliaolvasó. Bizonyos korcsoportokban háromszor vagy négyszer több nő olvas Bibliát, mint férfi. Érdekes, hogy a 31-35 éves korosztályban közel ugyanannyi a bibliaolvasók aránya, mint a 60 év felettiek között, valamint az is, hogy a felsőfokú végzettségűek között számarányukhoz képest szintén többen vannak a rendszeres bibliaolvasók.

Mi kéne ahhoz, hogy a Biblia mindennapi olvasása egyre inkább elterjedjen?

Csak a családban lehet változást elérni. Ott lehet a gyermekek életének természetes élményévé tenni, hogy szülőként együtt olvassuk velük a Bibliát. Így később is a Bibliához fordulnak, ha Isten közelségét keresik vagy eligazodást keresnek az élet útvesztőiben. Természetesen a Biblia bárhol, bármilyen élethelyzetben képes az embert megszólítani, de a szomorú törvényszerűség az, hogy aki 30-35 éves koráig nem találja meg ezt a fontos iránytűt, és nem ismeri fel a jelentőségét, az későbbi felnőtt életében már nagyon nehezen változtat. Hamar megcsontosodunk a Biblia elutasításában. Ezért is szeretnénk a reformáció 500 éves évfordulójához, 2017-hez közeledve minél hatékonyabban megszólítani a fiatal felnőtt korosztályt. Az új bibliafordításunk ezért is a legjobb pillanatban jelent meg. Már »csak« azt kellene megoldanunk, hogy minél többen rátaláljanak.

A revideált új fordítású Biblia nemcsak sokféle külső megjelenésben érhető el, de alkalmazkodik a 21. század technikájához is, így e-book, mobil és webes formában is. Milyen hatása van ezeknek?

Ez a törekvésünk is szorosan kapcsolódik ahhoz, amit az előbb említettem. Nem hagyhatjuk, hogy bárki azt mondhassa, nem jut hozzá az új bibliafordításhoz, vagy éppen az idejétmúlt külső, az elavult borító miatt nem veszi kézbe szívesen. Aki ma hajlandó arra, hogy Bibliát olvasson, az megteheti hagyományos vagy elektronikus formátumokon egyaránt. Sajnos, ezzel még nem oldottuk meg a legfőbb akadályt: hogyan tegyük a Bibliát relevánssá, hogyan értessük meg a mai kor emberével, hogy a Biblia nehéz nyelvezete, gazdag, sok időt és elmélyedést kívánó gondolatisága mögött maga az élet Ura, Teremtő és Megmentő Istenünk várja, hogy megszólíthasson bennünket? Ez az igazi feladat, amelyben a kiállítások, weboldalak, kiadványok segíthetnek ugyan, de igazából csak a régi metódus a biztos: személyes tanúságtétel útján, »hitből hitbe«.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. március 23. 06:57
Amit a Hitgyüliről ír, az csak akkor helytálló, ha elismeri, hogy minden vallásos mozgalom így indult. Még a katolikus is. De akkor meg mi az értelme szektázni? Sajátos, hogy ez a szektázás a Horthy rendszer egyházi hivatalosságaitól származik. Amúgy meg ilyen nagyságrendben már nem lehet szektának nevezni egy egyházat. Ha kívülről nézzük*, akkor az milyen eljárás, hogy a családi harmóniát megbontják azzal, hogy tagjainak az egyetlen szabad délelőttjüket egy tornyos házban kell tölteniük! *EGY OKOT MONDJON, HOGY EZT NE TEGYÜK!
Zokni
2015. március 23. 06:56
"Hát a Bibliát leginkább azért érdemes legalább egyszer az életbe megismerni, mert egyetlen hasonló korú könyv, ami még nem mállott szét vagy nem egy múzeum páncélszekrényében pihen mindössze egy szűk kiváltságos tudóscsoport számára elérhető módon. Ennél egy ókori temető sem mesélhetne többet a régmúltról, az akkori életről és emberekről." - írja. Egyetértek. És nagy szerencsénk van, hogy ez fennmaradt. Persze át kell magát az embernek hámozni a kaotikus szerkezetén, dagályosságán, ismétlésein, ellentmondásain (mert tudtommal vannak), meg azon, hogy végeredményben egy vallásos mű, aminek a lényege ma is az, hogy balladai homályban, képes beszéddel, szimbólumokkal, illusztrációkkal közöljön valamit. Vagy valaminek az átvitt értelmét. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy egy modern vallásos embernek is mondjon a szöveg valamit.
himitsu
2015. március 23. 06:56
Azért erről minimum a hindukkal elbeszélgetnék...
Zokni
2015. március 23. 06:56
"A jövőhöz nem elegendő az idióta szabályok gyártása és Amerika szolgálása." - írja. Sztem a Bibliában nincs szó Amerikáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!