Politikai szakértők és szagértők

2015. március 17. 10:48

Az elemző célja inkább az, hogy a meglévő politikai elkötelezettségein megpróbáljon felülemelkedni, illetve lehetőség szerint független legyen a pártoktól illetve a politikai szereplőktől.

2015. március 17. 10:48
Pálfi Zsuzsanna
reposzt

„Két dolgot találok érdekesnek írásában:


1. A megjelenő óvatos önkritikát: hitt az értékmentességben vagy még inkább abban, hogy erre vágyik a közvélemény. Úgy érzem, ez egy nagyon szerencsétlen megfogalmazás. Ha valami értékmentes, akkor mi szükség rá? Mi szükség van a »megízetlenült sóra«? Vagy inkább semlegességre gondolt itt? Vagy jobb szó lenne itt az el nem kötelezettség? 2 éve ezt nyilatkozta: »Szerintem semleges ember nincs. Amint a világra vonatkoztatva eldöntendő kérdéseket teszünk fel magunknak és értékeket választunk, valahol elhelyezzük magunkat. Az elemző célja inkább az, hogy a meglévő politikai elkötelezettségein megpróbáljon felülemelkedni, illetve lehetőség szerint független legyen a pártoktól illetve a politikai szereplőktől.« Erről meg a Jelenések könyvének a laodíceaiakhoz írt levele jut eszembe: »Bárcsak hideg volnál vagy forró! Így, mivel langyos vagy, és sem forró sem pedig hideg: kiköplek a számból« Talán ezért nem kell az az elemzés, amiből nem derül ki, hogy mit is gondol maga az elemző. A vélemény rejtegetése gyávának tünteti fel az illetőt, hiteltelenít is.

2. Az írás végére kiderül, hogy az elemző szakma nem halott valójában, csak a nyilvánosság nem vevő rá. Csak kifelé halt meg – állítja Török Gábor, a tömegek számára, befelé, szakmai berkekben virul. Nem vitatom, hogy a nyilvánosságon kívül is van élet, és nagyon sok nagyszerű dolog tán soha életben nem kap nagy nyilvánosságot. Bár a legnagyobbak mindig abban tértek/térnek el a középszerűektől, a gyengéktől, hogy nem költöznek elefántcsont toronyba, nem zárkóznak a szakmaiság berkeibe, hanem a széles közönség felé is tudtak/tudnak nyitni, és mondanivalójukat érthetően és világosan és egyben érdekesen kifejteni. Erre ma is van igény, erre ma is vevők az emberek. Már csak a felkészült, hiteles személyiségekre várunk.” 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2015. március 17. 12:31
Sajnálom. Úgy látszik, én is "közvélemény" vagyok. Engem sem érdekel semelyik "elemző". Akinek van józan paraszti esze, tapasztalata, jó a memóriája, annak nincs ilyesmire szüksége.
Antigoné
2015. március 17. 12:12
Nem a szakma vonul elefántcsonttoronyba, hanem a szerkesztők (mert úgy vélik, erre vevő a közönség) nem hívják őket, hanem jobbára a mindkét oldali megmondókat (ki-ki pártállása szerint).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!