Állami Taigetosz

2015. március 06. 08:52

Ki kellene végre mondani a közoktatás új alapelvét: ki hová születik, annyit is ér. Hiszen már úgyis tudja mindenki, hogy így van.

2015. március 06. 08:52
N. Kósa Judit
Népszabadság

„A magyar kormány terve, hogy úgymond kompetenciaméréssel döntse el hetedikben, ki milyen középiskolába mehet, kábé annyira európai, mint a Taigetoszról lelökdösni a gyengének látszó kisdedeket. Mégis, mit tetszik gondolni, hol lesz itt a meglepetés? Miféle nem várt készségek és képességek bukkannak majd fel a szegregált falusi elemikben, ahová a mélyszegénységben élő, iskolázatlan szülők gyerekei járnak, és ahonnan a legközelebbi könyvtár is héthatárnyira van? És ugye nem kell elképednünk azon, hogy a tehetséggondozás örve alatt tehetős értelmiségi szülők gyerekeit a falaik közé gyűjtő egyházi iskolákban mindenki olyan képességesnek mutatkozik majd, hogy onnan csak a gimnáziumokba vezethet az út.

Ennél azért egyszerűbb lenne, ha a kormány abbahagyná végre a maszatolást. Nem kéne bűvészkedni az iskolatípusnevekkel, és fölösleges vizsgákat sem kellene bevezetni, csak hogy »objektív mérés« alapján dőljön el, ki kap esélyt az életben, és ki nem. Egyszerűen ki kellene végre mondani a közoktatás új alapelvét: ki hová születik, annyit is ér. Hiszen már úgyis tudja mindenki, hogy így van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. március 06. 17:28
nolkuss jucika talán ha amikor a placcon voltatok elkezdtétek volna rendbe tenni, amit Rosenfeld és az utána jővő kommenpisták az oktatásban elrontottak, de nem csak szajkózzátok ... Azt nem veszitek figyelembe, hogy az oktatásba egy rossz döntés 50-80 évre károkat okoz. A tanítókat tanárokat meg kellene tanítani tanítani. De erre semmi nem mutat.
Mindjárt
2015. március 06. 16:57
N. Kósa Judit félék célja a magyar oktatás rendszer teljes lerombolása.
Hermelin
2015. március 06. 16:43
Bezzeg, ha ezt Magyar Bálintka javasolja, akkor ez a világon a legjobb, legkorszerűbb pályaválasztási rendszer, ahol segítenek a gyerekeknek eligazodni a jövőjük nagy lehetőségei között. Nevetséges írás!
Hermelin
2015. március 06. 16:36
Bocs: Most pedig olyanok is bekerülnek a gimnáziumba, akik éppen megúszták a bukást. Szégyen, és változtatni kell ezen a helyzeten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!