A kárpátaljai helyzetről

2015. március 03. 12:15

A katonai sorozástól való félelem a második helyre került, mert az első helyen a megélhetés, a túlélés iránti aggodalom áll. Interjú.

2015. március 03. 12:15
Majnek Antal
Magyar Kurír

Hogyan élnek az emberek Kárpátalján?


Kárpátalján változatlanul béke van, a helyzet láttán, a hírek hallatán azonban egyre növekszik a feszültség. Romlik a pénz értéke, a minimálbér 9 ezer forintnak felel meg, a minimál nyugdíj pedig 8 ezer forint értékű. Nagyon sok ember él szegénységben, a minimálbérhez közeli összegből. Az élelmiszereket felvásárolják, a kisebb üzletekben vannak hiánycikkek, illetve olyan élelmiszerek, amelyeket csak korlátozott mennyiségben lehet megvásárolni. Azzal nyugtatják az embereket, hogy a nagyáruházakban még bőven van áru.

A katonai sorozástól való félelem a második helyre került, mert az első helyen a megélhetés, a túlélés iránti aggodalom áll. Aki teheti, elmegy külföldre dolgozni, mert ott a segély is magasabb, mint itt a fizetés. Nagyon megdöbbent, hogy az országban nem hallok a szociális problémák megoldására irányuló terveket, még ígéreteket sem. Csak a háborúról van szó, mintha nem figyelnének az ország belső gondjaira, a néptömegek szörnyű elszegényedésére. Pedig ha nem segítenek, éhínség lesz. Ha nem fizetik ki a gázszámlát az oroszoknak, akkor lezárják a gázt is. Beszélnek róla, hogy a gáz, az áram ára a többszörösére emelkedik majd, de a fizetések emelésére nincs ígéret. Rohamosan nő az infláció. A hrivnya értéke gyorsan csökken, az emberek rögtön elvásárolják, ha pénzhez jutnak. Egyre kevesebben utaznak autóval, autóbusszal.

Hogyan élik meg az emberek ezt a nehéz helyzetet?

Az itt élő emberek, különösen az idősebbek hozzászoktak a mélypontokhoz. Magam is, aki itt élek már 25 éve, a Szovjetunió végnapjaiban tapasztaltam sok nyomorúságot. Akkor az embereknek pénzük volt ugyan, de áru nem volt a boltokban, mégsem estek kétségbe. Aztán megszületett Ukrajna, bevezették a kuponrendszert, majd egymást váltották a pénznemek. Az emberek hozzászoktak a szűkös élethez, nem nagyon panaszkodnak, az ország népe csendben van. Nyugat-Ukrajnában az emberek hisznek, remélnek Istenben, járnak a templomokba. Most vasárnap három helyen is miséztem, nagyon sokan jöttek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2016. június 29. 22:12
1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal járulhatnak hozzá a gyűjtéshez!" A Jezsuiták is Majnek püspöknek utalják a 13600 as vonalon 07 kódon
Morgen
2015. március 13. 19:43
Mondjuk a Norvég Alap most megmutathatná! (Egyébként a közrádió bemondott egy telefonszámot) . Sajnos, a forgalmi helyzet miatt nem tudtam megjegyezni.
Ellensúly
2015. március 13. 19:43
Van valami alap, ahová lehet felajánlásokat tenni? A kormány most miért nem kezdeményez semmit, mint némelyik árvíz vagy havazás idején?
Szúnyog
2015. március 13. 19:43
http://magyarkurir.hu/hirek/majnek-antal-karpataljai-helyzetrol Katolikus Karitász Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00800007 A közlemény rovatba kérjük beírni: „Kárpátalja”. 1356-os adományvonal tárcsázásával hívásonként 500 forinttal járulhatnak hozzá a gyűjtéshez! Szerintem ez a legbiztosabb vonal. Majnek püspök egy tisztességes ferences szerzetes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!