A politikai beszéd túlkapásai

2015. február 25. 13:59

Megrökönyödtem, amikor olvastam Simicska Lajos úr kijelentéseit miniszterelnökünkről, Orbán Viktorról.

2015. február 25. 13:59
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

„Nem könnyen botránkozom meg, de megrökönyödtem, amikor olvastam Simicska Lajos úr kijelentéseit miniszterelnökünkről, Orbán Viktorról. A csalódás és a harag nem hatalmaznak föl senkit, hogy ocsmány szavakat használjon, ordináré módon viselkedjen, mást becsületében sértsen.

Milyen az az ember aki így elragadtatja magát? Mi fészkel a lelke mélyén? Úgy látszik, hogy a gyűlölet uralkodik el rajta, agresszívvá válik, és ha a tettlegességet el is kerüli, obszcén kifejezésekkel dobálózik, melyeket arra szán, hogy fájdalmat okozzanak.

A káromkodás főleg három témakörből meríti szavait: a szexualitás, a vallás és a család. Három olyan terület, melyet tisztelet, mély érzések, fennkölt érzelmek, tabuk öveznek. A nemi szervek, a nemi aktus testünk legintimebb régiójához tartoznak. Isten, Szűz Mária, a mintaszerű életet élők a szentség, a magasztosság birodalmát képezik. A családban az anya, az apa mindenkinek első szeretetköréhez tartoznak. Amikor a spanyol valakit »hijo de puta« vagy »hijo de cura« (kurva fia, pap fia) címmel illet, akkor becsmérlésében nemcsak származására utal, de egyesíti a szexualitás, a vallás és a család tárgykörét.

Miért káromkodnak az emberek (főleg férfiak, de ma már a nők is kitesznek magukért)? Néha azért, mert tehetetlenek. Néha azért, mert idegesek. Néha azért, mert a düh kicsordul belőlük. Egyeseknek a káromkodás megkönnyebbülést okoz: »Jól megmondtam neki!« – tesznek pontot a sértegetés végére. Másoknál a mocskos szavak a szókincs szegénységéről tanúskodnak vagy beszédstílusuk egyik alapvonása lett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2015. február 26. 10:24
Simicska ocsmány szövegére két mentség lehet. Az őrült düh, ami Orbán "árulása" miatt elfogta (hiszen Orbán és a Fidesz valóban sokat köszönhet neki) és az, hogy valószínűleg be volt rúgva. Azt nem tételezem fel róla, hogy ez akart a "comming outja" lenni: csatlakozásának bejelentése a ballibek táborába. Idáig szerintem még részegen sem alacsonyodhat le. Orbán folyamatos gyalázása, elképesztően durva, sértő jelzőkkel illetése egyébként nemcsak a begerjesztett baloldali "kisemberek" kedvenc foglalatossága, hanem a ballib agytröszt szisztematikus stratégiája. Ami hosszú távon rendkívül súlyos károkat okozhat Orbánnak és a Fidesznek. Akárcsak az örökös lopással és korrupcióval való rágalmazás. Szerintem fontos volna ezek ellen a módszerek ellen hatékonyan fellépni.
Ouroboros
2015. február 25. 22:57
Modoros, prűd vén geci.
Morgen
2015. február 25. 22:12
Valamikor régen az urak attól voltak urak, hogy gondoskodtak az őket szolgálókról. Aztán jöttek a kommunikátorok és megtanították az urak leszármazottait a demokráciára. Onnan kezdve az új urak nem gondoskodtak az őket kiszolgálókról és elkezdtek egymás ellen is áskálódni. Ha valaki ismeri Wass Albert műveit, akkor nem ismeretlen a "történet".
koronaszepe
2015. február 25. 21:09
Miért káromkodnak? Egyrészt; http://www.hazipatika.com/eletmod/tudomanyos_erdekessegek/cikkek/ezert_egeszseges_a_karomkodas/20141219153126 Másrészt egy régi vicc jut eszembe: A falu szélén a gyerekek a libalegelőn fociznak. A libák útban vannak néha, olyankor hangos "Hess a picsába!" felkiáltással ösztökélik őket a tovahaladásra. Arra jön a pap(Rezsőházy Rudolf); - Gyerekek, gyerekek, miért beszéltek, káromkodtok ilyen csúnyán? Elég ha azt mondjátok hogy hess, a libák akkor is elmennek a picsába...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!