Arcátlan pofapénz

2015. február 03. 21:26

A mi demokráciánkban a mi pénzünket, egyfajta hűbéri viszonyrendszert fenntartva, a sajátjaként kezeli, jutalmazásra és büntetésre használja a mi kormányunk. Nagy eséllyel mi ellenünk. Kénye-kedve szerint.

2015. február 03. 21:26
Doros Judit
Népszabadság

Szeged és Kazincbarcika egy fillért sem kapott, Salgótarján pedig a kért hatszázmillió forint helyett kénytelen annak tizedével beérni. Tisztázzuk rögtön: nem luxusingatlanokra, stadionberuházásra, netán újabb szökőkutak építésére kellene a pénz (bár Kaposvár esetében, ahol az egy főre eső szökőkutak száma jócskán meghaladja az országos átlagot, még ebben sem vagyunk annyira biztosak...), hanem alapvető ellátások finanszírozására.

Olyanokéra, amelyeket az állam kötelező feladatként rótt az önkormányzatokra: bölcsődék, óvodák, szociális hálózatok fenntartására, idősek, hajléktalanok gondozására. Egyszerű matematika. Salgótarjánnak évente 4,4 milliárdjába kerül e feladat ellátása, amiből kétmilliárdot normatív támogatásként megkap, egymilliárdot saját adóbevételeiből fedez, több mint egymilliárd azonban még mindig hiányzik. Ezt – vagy ennek egy igen jelentős részét – szokta az állam úgynevezett »önhikis« támogatásként az év vége felé odaadni a településnek, és oda is adta rendre mindaddig, amíg hithű fideszes volt a város vezetője.

Csakhogy a salgótarjániak keze tavaly ősszel megbicsaklott, valami rejtélyes oknál fogva rossz helyre húzogatták az ikszeket, mígnem végül szocialistát juttattak a polgármesteri székbe. Most aztán megnézhetik magukat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2015. február 04. 14:55
Doros elvtársnő! Hogy az ön szavait használjam,arcátlanul pofátlan ez a cikk!! Viszont demagógiában kiváló!Ön nem a MUOSZ újságíró iskolájában végzett véletlenül? Ott tanítottak ilyeneket!!!
Senye Péter
2015. február 04. 09:41
Doros Juditnak nem az a problémája, hogy a kormány kinek ad, hanem az, hogy egyáltalán ad. Mert ugyebár, a piacgazdaságban, annak résztvevői közt folyik a pénzcsere. Az állam csak arra való, hogy vigyázó szemeivel ellenőrizze a szabad akaratból kötött szerződések kisbetűkkel írott részeikkel együtt történő betartását.
balbako_
2015. február 04. 06:47
Amikor kimentették őket az adósságból szóltak mostantól magatokért kell kiállnotok. Aki nem hallgatott a szóra....
justiceforhungary
2015. február 04. 04:40
NOL Doros Judit: ''Arcátlan pofapénz'' tippelek : MSZP ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!