Miért szereti a média, ha egyházi vezetők a szegénységről beszélnek?

2015. február 04. 17:18

Maga Jézus sem „a szegénység problémájának megoldásán" fáradozott.

2015. február 04. 17:18
Bethlenfalvy Gábor
Érme Háló

„Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, hogy mi is az egyház feladata, valami ilyesmit mondhatunk: Jézus Krisztus örömhírének hirdetése, valamint magának Jézus Krisztusnak képviselete, megjelenítése ezen a világon. S ha a Bibliát olvassuk, azt fogjuk találni, hogy maga Jézus sem „a szegénység problémájának megoldásán" fáradozott. Segített azoknak, akik betegek vagy éhesek voltak, ha »megesett rajtuk a szíve« vagy ha csodajelekkel valami fontos dologra irányíthatta a figyelmet, de intézményes megoldást ilyenfajta társadalmi problémákra nem keresett, nem szorgalmazott. (...)

A fentiekkel nem azt akarjuk állítani, hogy a szegénység problémája egyáltalán nem létezne, illetve hogy ne lenne szükség a gondok enyhítése céljából létrehozott intézményekre, szeretetszolgálatokra, szociális ellátórendszerre. Az egyház, a keresztény közösség nagy becsben tartja azokat az embereket, akik ilyen jellegű munkában találják meg élethivatásukat, s azokat is, akik a szabadidejükben végzett önkéntes munkával és/vagy pénzzel támogatják ezt a szolgálatot.

De el kell fogadnunk azt is, hogy nem minden embert, s nem minden keresztény embert szólít ilyen területre a hivatása. Egyesek az elesett, rászoruló embertársaik segítéséhez kapnak talentumokat, mások pedig más feladatokra, melyek ugyanolyan értékesek lehetnek: az ifjúság oktatására és nevelésére, tudományos kutatásra, kétkezi munkára, üzleti tevékenységre vagy egyebekre.

Nem kötelező tehát minden keresztény embernek a szegénység problémáinak megoldására összpontosítania az energiáit. Viszont igenis kötelező minden keresztény embernek szembesítenie önmagát azzal a kérdéssel: életével, munkájával a közjót szolgálja-e? Ha semmi olyat nem tudunk felmutatni, amivel megpróbáljuk jobbá tenni a világot és Isten országát építeni, az bizony baj... De ennek nem az az egyetlen lehetséges módja, hogy a szegényeken segítünk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 08. 12:35
Pontosan, Krisztus nem egy szociális segélyszervezetet alapított, nem "küzdött" a szegénység ellen, hiába próbálják manapság sokan ebbe az irányba deformálni az egyházat.
kohntalan
2015. május 12. 23:39
Én arra vagyok kíváncsi, hogy a magyar püspökök luxusautóikkal a seggük alatt vajon miképpen építik Isten országát?
flora_
2015. február 05. 21:43
Az Apostolok Cselekedeteiben Jézus követői vagyonközösségben éltek... Sőt, egy ember, aki belépett és nem vallotta be az egész vagyonát, meghalt Péter előtt... Hm? http://magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-az-evangelium-nem-jolet-teologiaja
ancilla
2015. február 05. 15:12
"nem az államot, vagy a világi hatalmat akarta megreformálni." - ez más szóval az intézményes megoldás, amikor az intézményeket változtatnánk...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!