Blaszfémiához való jog?

2015. január 19. 09:26

A keresztyénség, a zsidó vallás, az iszlám, stb. egy megítélés alá esik. Egyik sem kívánatos. A blaszfémiához való jog ennek a nézetnek az ideológiai támasza.

2015. január 19. 09:26
Köntös László
reposzt

„A Charlie Hebdo-ról még egy hete naivan azt gondoltam, úgy látszik, valakik képtelenek megérteni, hogy Mohamed nem magánszemély. Mohamed maga az iszlám. De tévedtem. Komoly tudatosságról van itt szó, meg is van hozzá az új ideológia: a blaszfémiához való jog. Egészen pontosan, ebben az esetben az iszlám Istenének és hitének, magyarán az iszlámnak, mint olyannak a nyilvános gyalázásához való jog. Valamint, miután az istenkáromlás nincs körülhatárolva, mindenféle vallás gyalázásához való jog. Hogy ez a jog mivel van megalapozva, azt nem tudni. Inkább a blaszfémia van megalapozva a jogra hivatkozással. A jogszerűség, mint végső instancia. Ismerjük. Úgy látszik, egyesek szerint az európai identitás valóban nagy bajban van, s épp itt az ideje valamiféle önerősítő kúrának. Megtalálták.

Ez az új identitás és öntudat a Charile Hebdo által képviselt szemlélet szerint.  Nyilván nem tudják, mit jelent a blaszfémia. Vagy ha tudják is, nem érzik, s főleg nem érzik át. Ehhez ugyanis szükség lenne a másságba, a másik belső világába való belehelyezkedés képességére.  Természetesen, a blaszfémiához való jog ideája a nyitottság, a tolerancia, a szabadság, az emberi jogok értékeinek védelmét szolgálja. Csak így tovább. (...)

Ám az itt kifejtett vélemény szerint ez tévedés, a vallások nem képviselnek olyan kultúrákat, amelyek társadalmi szintű jelenlétre tarthatnának ma igényt, s amelyeknek valamiféle vélt egyenlőség jegyében kijárna az egyenlő tisztelet. Továbbá, nem csak nem jár tisztelet a vallásoknak, hanem a vallások a tartalmi kérdéseket illetően, valamint történelmi szerepüket illetően is egyenlőek, minek következtében teljességgel irreleváns az európai vallástörténeti/kultúrtörténeti múlt: a keresztyénség, a zsidó vallás, az iszlám, stb. egy megítélés alá esik. Egyik sem kívánatos. A blaszfémiához való jog ennek a nézetnek az ideológiai támasza. (...)

Ennyire reflektálatlanul középkorias szemlélettel már régen találkoztam. Ez tényleg új. Fordított teokrácia. Úgy látszik, egyesek mindent megtesznek azért, hogy a liberalizmus egyébként szép eszméje szép csendesen felszámolja önmagát.

Ennek a zárt gondolkodásmódnak a jellegzetessége a saját igazságba vetett reflektálatlan hit.  Ezek után nem tudom, hogy ebbe a középkorias világképbe keresztyénként hogyan is férhetnék bele.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. január 19. 18:05
Amik aCH-ban megjelentek, azokat magánemberekkel kapcsolatban is nehezen tűrnék az érintettek. Ízléstelenek, undorítóak az ún. karikatúrák, legalábbis a zömük. Ugyanakkor senkinek nem lehet megtiltani, hogy ilyet rajzoljon, vagy ilyet megnézzen, és esetleg valami jellemhiba miatt hangosan röhögjön rajta. Blaszfémia, ha valaki nem hisz a szentgáromságban? Akkor betiltjuk az iszlámot?
Öreg
2015. január 19. 12:04
A leírtakkal teljesen azonosulni tudok! A legnagyobb problémát- ami a jelenlegi szembenállás fő oka - abban látom, hogy a liberalizmus mai hangadói gyűlölettől eltelve támadjál mindazt, ami számukra elfogadhatatlan .így a vallásokat is. A blaszfémia ennek a megjelenítése és fölé emelik védősáncként a szólásszabadság fetisizált jogát. Mi a különbség az /átlag/ ateista és keresztény között? A keresztény ember sajnálja azt, aki /még/ nem vált hívővé, míg az ateista maradinak tartja a keresztényt,illetve nem XXI. századi embernek.
catalina9
2015. január 19. 11:48
Siobn Bölcsei 1901 "..Amikor felállítjuk királyságunkat, nem lesz kívánatos számunkra, hogy más vallás is legyen, mint a miénk az Egy Istenről, akivel sorsunk egybe van kötve annál a helyzetünknél fogva, amelyet mint a Kiválasztott Nép elfoglalunk, és akin keresztül ugyanez a sorsunk egyesül a világ sorsával. Ezért el kell söpörnünk az istenhit minden más formáját...." á lá Charlie Hebdo, ahol a főszerkesztő és a főkarikatúrista is zsidó ..
regiszter
2015. január 19. 10:47
Aki a 21. században is ókori mítoszokban és babonákban hisz, az ne lepődjön meg, ha gúny tárgyává válik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!