Félreértették a pápa családdal kapcsolatos szavait

2015. január 26. 12:16

A pápa igazán sajnálja, hogy ilyen félreértés történt. Egyáltalán nem állt szándékában nem elismerni a népes családok szépségét és értékét. Interjú.

2015. január 26. 12:16
Angelo Becciu
Magyar Kurír, Avvenire

A pápa felismerte saját szavait a média által adott értelmezésben, miszerint ahhoz, hogy jó katolikusok legyünk, nem szükséges annyi gyermeket vállalni, mint a nyulak?


A napilapok címeit látva a Szentatya, akivel szerdán személyesen beszéltem, elmosolyodott, és kissé meglepte a tény, hogy szavait – amelyeket szándékos egyszerűséggel fogalmazott meg – nem helyezték el teljesen az adott kontextusban a Humanae vitae kezdetű enciklikából származó világos idézethez képest, amely a szülői felelősségre vonatkozott.

A pápa gondolatmenete világos. A közreadott olvasata, kiemelve egy szót, sokkal kevésbé…

A pápa szavát úgy kell értelmezni, hogy a férfi nemzési aktusa nem követheti az állatias ösztön logikáját, hanem egy felelős cselekedet gyümölcse kell, hogy legyen, amely a szeretetben és a kölcsönös önajándékozásban gyökerezik. A mai kultúra sajnos nagyon gyakran igyekszik lekicsinyíteni a házastársi szeretet hiteles szépségét és magas értékét, ami számos negatív következménnyel jár.

A családonként három gyermekről szólva Ferenc pápa egyesek szerint egy „kötelező” számot jelölt ki.

Dehogy! A hármas szám kizárólag arra a legalacsonyabb értékre utal, amelyet a szociológusok és a demográfusok jelölnek ki ahhoz, hogy biztosítva legyen a népesség stabilitása. A pápa semmiképpen sem akarta kijelölni, hogy ez a gyermekek „megfelelő” száma minden házasságban. Minden keresztény család a kegyelem tükrében arra kapott meghívást, hogy megkülönböztetést végezzen emberi és isteni paraméterek szerint, hány gyermeket vállal.

Sok nagycsalád értetlenül fogadta a pápa szavainak média által közvetített változatát. Mit mondana nekik?

A pápa igazán sajnálja, hogy ilyen félreértés történt. Egyáltalán nem állt szándékában nem elismerni a népes családok szépségét és értékét. A szerdai általános kihallgatáson is megerősítette, hogy az élet mindig érték, és hogy a sok gyermek Isten áldása, amiért hálát kell adni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2015. január 29. 10:04
Jó, jó, viszont a kb. 10. hozzászólás erről a témáról valóban aránytalan.
Sulammit
2015. január 28. 16:44
Senkit nem oktattam ki! És fejezd már be ezt a vádaskodást! Elegem van belőled! És a hülye képzeteidből! "Ha az afrikai temperamentumot nézzük, akkor egy négyzethálós ez a hivatalos elnevezése olcsóbb, de még olcsóbb fejben számolni." Még egyszer a gyengébbek kedvéért. "egy négyzethálós ez a hivatalos elnevezése" Egy 6 mondatos hozzászólásból egy betoldás, ennyi, erre te rácuppantál, mert szereted a konfliktusokat és keresed is a módját, hogy belekeveredj. Engem hagyj ki a játékaidból. Nem kérdezted meg, hogy "A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?" Nem, nem akarok! Nem másodikost mondtam. "Egy alsós is elmagyarázza, el kell tudnia magyarázni neked az ellenkezőjét, ill, hogy mi a különbség." Ez válasz volt arra a hozzászólásodra, (kekeckedésedre) hogy csak, mert csak. Igen a felelet jó, de kit érdekel, hogy egyes dobókockákat, amik így persze nem kockák, hogyan készítenek el a gyártók. Eredetileg nem voltak legömbölyítve. Hol írtam, hogy nem szabad! "Ez a hivatalos elnevezése" Ezt írtam. Annak hívod aminek akarod. És, ha a gyerek eltéveszti annak sem veszik a fejét, mind te próbálod minden alkalommal az enyémet. De nem adom.
Sulammit
2015. január 28. 15:35
Úgy mondják, hogy vihar egy pohár vízben. Süt a nap.
Sulammit
2015. január 28. 15:34
Nem akarok komolyan utánanézni a dolgoknak, ne haragudj. Nem tudom, hogy amikor a rómaiak a kedvenc kockajátékukat játszották, - a táblája Jeruzsálemben megtekinthető - volt-e már kockás ruhaneműjük, vagy ismerték-e a káposztás kockát. Azt tudom, hogy mi a definíciója a kockának: hat egybevágó négyzetlappal határolt mértani test. A kockásnak: aminek négyzetes, vagy négyszögletű mintázata van. Vagyis valóban mást jelent a két szó. Szerintem a kocka volt előbb, gondolj a geometriára ami az ókorban már igen magas fokú tudomány volt. Én a kockára vetíteném vissza a kockásat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!