Szigszám

2014. december 17. 09:16

2014-ben, 45 évesen azt vettem észre, hogy fejből tudom a szigszámomat. És ha belegondolok, ez rohadt szomorú.

2014. december 17. 09:16
Uj Péter
Népszabadság

„Úgy képzelem, hogy egy normális országban az ember nem tudja fejből a személyiigazolvány-számát.

Egyrészről ádegy semmilyen négyjegyűnél hosszabb számot nem jegyez meg az ember 2014-ben. Arra ott vannak a gépek. Ha egyszer a Google meg az ájfón is tudja tárolni az adatot, akkor minek használni a drága biomemóriát?! A saját telefonszámomat sem tudom megjegyezni, pedig másfél éve van új mobilom; addig megy csak, hogy nulla-hat-hetvennégy… Az otthonimat meg nyolc éve nem tudom, pedig csak hatjegyű. (Persze az otthoni, drótos telefon sem normális dolog 2014-ben, én szinte személyes sértésnek veszem, ha megcsördül. Mintha betörtek volna a lakásomba, olyan. Ha anyám hív, akkor is.) De mondom, minek is bármilyen telefonszámot megjegyezni? Az nem volt normális dolog, hogy hét-/nyolc-/ kilencjegyű számokkal azonosítgattuk egymást.

Másrészről ádkettő a személyigazolványnál undorítóbb dolgot (tárgyat, fogalmat, szót) el nem tudok képzelni. (...)

A rendszerváltás után pár évre el is felejtettem ezt a kis undormányt. De ma azt veszem észre, hogy mindennap háromszor-négyszer kell elővennem. Gyakrabban, mint a bankkártyámat. Szigszám kell, hogy a postástól átvehessem a saját egyfős cégemnek érkező hivatalos iratot (ha a postára kell bemenni, akkor még cégkivonat, aláírási címpéldány, pirburg, párkáp), szigszám, ha mobilt veszek, fölírják a számot a portán, ha bemegyek tárgyalni a szigorúan őrzött, menő irodaépületbe, és szinte mindennap jön valamilyen hatóság, szolgáltató, vállalkozás, amely adatot akar egyeztetni velem.

Ez a kedvencem. (Huszonöt évnyi folyamatos bürokráciacsökkentés után.) Hogy mindig mindenki adatokat és újabb adatokat akar, miközben mindene megvan rólam, évek óta vagyunk üzleti/hivatalos kapcsolatban, harmincszor fölírták már az egész életemet. Jön a biztosító, a hitelező bank, a számlavezető bank, a gázművek, a telkó, tébé, kábé, űemká, hákáeszcsépéeszvé, küldi az ívet: szülhely, szigszám. Őrület.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. december 17. 15:46
A kis alkoholista anarchista...
catalina9
2014. december 17. 15:00
Tetszik ez a szabadságdílerkedő affektálás, amit itt előad Új Elvtárs. Erre mondaj Móricka: Tanárnő irigylem a gondjait.
atila68
2014. december 17. 12:11
Péter szomorú. Nem hülyült el eléggé.
kizökkentidő
2014. december 17. 12:00
Sok igazság van a cikkben lájkot érdemelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!