Háború a terror ellen: tabu a kínzás?

2014. december 19. 13:24

Jonah Goldberg szerint John McCaint azért kínozták meg – sokkal súlyosabb mértékben, mint amit az amerikaiak 9/11 kitervelőivel tettek –, hogy olyan hamis vallomásra bírják, amelyeket propaganda eszközként használhattak fel.

2014. december 19. 13:24
Rózsa Kitti
Danube Institute

„Jonah Goldberg szerint a probléma az, hogy a kínzások ügye nem egyszerűen bináris. Még John McCain szerint is − aki nyíltan ellenzi a kínvallatás minden formáját −, lehet olyan hipotetikus szituáció, amelyben a kínzás szükséges rossznak tekinthető. Ezzel általában mindenki egyetért: ha valamilyen szörnyűség várható a közeljövőben, a kisebbik rossz könnyebben tolerálható. Ezért igyekeznek a vallatási program ellenzői bebizonyítani, hogy ezek a technikák sosem voltak hatékonyak; illetve ezért tekinthető meghatározó beszédtémának a dróntámadások kérdése, hiszen gyilkolni rosszabb, mint megkínozni valakit.

A börtönbüntetés is kínzó lehet néhány ember számára, de a halálbüntetés még súlyosabbnak tűnik. Minden épelméjű és tisztességes ember inkább menne keresztül azon, amit Khalid Sheikh Mohammednek kellett kiállnia, minthogy azt lássa, hogy az egész családja egy dróntámadás áldozata lesz. Obama elnök azonban rutinszerűen engedélyez ilyen támadásokat, míg kegyesen törvényen kívül helyezi a rabok pofozását. Pedig olyan információkkal rendelkezhetnek, amelyek talán szükségtelenné tennék a dróntámadások gyakoriságát és − ami ennél is fontosabb − megakadályozhatnák ártatlan amerikaiak áldozattá válását. (...)

John McCaint azért kínozták meg – sokkal súlyosabb mértékben, mint amit az amerikaiak 9/11 kitervelőivel tettek , hogy olyan hamis vallomásra bírják, amelyeket propaganda eszközként használhattak fel. Mikor az amerikaiak megkínozták Khalid Sheikh Mohammedet, azért tették, hogy felhasználható információkat szerezzenek folyamatban lévő tervekről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. december 20. 11:48
Jó-e a kínzás?! ...Hát...ha az amerikaiak kínoznak, akkor azt hazafiságból teszik (lásd: Dik Cséni), ...ha viszont nem ők csinálják, akkor az súlyos aggodalomra ad okot, és meg kell menteni a demokráciát...lehetőleg az említett hazafiak segítségével...
catalina9
2014. december 20. 09:40
Ulfkottéznek a neopufajkások! „Ulfkotte: a német médiát a politikusok, a titkosszolgálatok és a nagytőke irányítja az USA szája íze szerinti transzatlanti kapcsolatok és Izrael érdekében." Német médiát? Mindegyiket!
catalina9
2014. december 20. 09:36
Jonah Goldberg szerint John McCaint azért kínozták meg – sokkal súlyosabb mértékben, mint amit az amerikaiak 9/11 kitervelőivel tettek " Itt Larry Silversteinre gondol a szerző? avagy ezekre? "A vezető finn lap, a Helsingin Sanomat egy cikkében érdekességként felsorolta a terrortámadásokkal kapcsolatos híreszteléseket, köztük azt is, amelyet eredetileg az Information Times internetes lap közölt, vagyis, hogy szeptember 11-én a WTC 4000 zsidó foglalkoztatottja maradt távol munkahelyétől, illetve a WTC-támadás több ezer, különböző származású áldozata között nem voltak izraeliek..."
balbako_
2014. december 19. 19:13
Ja, ha mi kínozunk, azt szabad, ha ti az mocskos dolog. Eredeti jogértelmezés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!