Pápai látogatás az egyházak közeledéséért

2014. december 08. 14:18

A II. Vatikáni Zsinat végén feloldották azokat a kiközösítő kijelentéseket, amelyek 911 éven át akadályozták a kapcsolatfelvételt. Nincs közös liturgia az ortodox és a latin rítusú egyházak között. Interjú.

2014. december 08. 14:18
Kránitz Mihály
Magyar Nemzet

Milyen eseményen vett részt Ferenc pápa I. Bartholomaiosszal?

Bár az érvényes eukarisztia és a püspökszentelés egyházzá teszi mindkét közösséget, a katolikus és az ortodox keresztényeket is, az ökumenikus párbeszédben még nem történt meg a teljes egység. 1965-ben, a II. Vatikáni Zsinat végén feloldották azokat a kiközösítő kijelentéseket, amelyek 911 éven át akadályozták a kapcsolatfelvételt. Nincs közös liturgia az ortodox és a latin rítusú egyházak között. Isztambulban egy közös (ökumenikus) imádságon vettek részt, beszédek voltak, a pátriárka pedig tett egy gesztust Róma püspöke felé, s latinul imádkozták el együtt a Miatyánkot, mivel a latin a nyugati egyház nyelve. A végső áldást mindenki a saját liturgikus nyelvén, görögül, illetve latinul adta. (...)

A hitvallás kérdése problémát okoz az egyházak között?

Igen, tisztán teológiai jellegű vita áll fenn a Szentlélek származásával kapcsolatban, miszerint a Szentlélek csak az Atyától vagy az Atyától és a Fiútól származik-e. A nicea–konstantinápolyi hitvallásban (381) már szerepel, de a latin egyház a toledói zsinat (589) rendelkezését elfogadva a 8. század óta használja az utóbbi változatot. Több hitvallás is ismert a római katolikus egyházban, például az Apostoli hitvallás, amelyben nem szerepel az »és a Fiútól« (filioque) kitétel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ancilla
2014. december 18. 09:03
Ez tényleg érdekes. Minek köszönhető vajon? Tudnál erről írni valamit?
bumburi
2014. december 18. 09:02
Érdekesség a régi esztergomi ritusban, amelyet a Tridenti zsinat is hivatalosan jóváhagyott, a latin liturgikus szövegek mellett görög liturgikus szövegek is előfordultak, illetve a misékben időnként imádkoztak olyan szentekhez is akik inkább az ortodox világhoz köthetők. ( Cirill és Methód ), bár az esztergomi ritusban az árpádházi szentek tisztelete dominált.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!