Egy könnycsepp a református székely Mikóért

2014. december 04. 21:46

Ez a történet megmutatta, hogy az elkobzott javakat sem könnyű visszaszerezni kisebbségi sorsban, de azt is, hogy mennyire szükség van arra a szellemiségre, amit a református kollégiumok képviseltek.

2014. december 04. 21:46
Jakab Bálint
reposzt

Minden közösségnek vannak emblematikus épületei, amelyek többet jelentenek a falaknál, az építészeti stílusnál. Egy közösség lelke van benne. Nekünk, reformátusoknak ilyenek a kollégiumaink. (...)

A Székely Mikó Kollégium ennek a játszmának esett áldozatul. Ma már világosan látszik, milyen kicsinyességnek köszönhető a háromszéki magyar református oktatás egyik fellegvárának eleste. Itt a szimbólumok rendszeréről és ütközéséről van szó. S ebben a történetben mégiscsak az szomorú, hogy van egy látszólag kívülálló harmadik fél, a román állam, amelyik röhög a markába, mert nemcsak egy vagyoni értékre tette rá a kezét, hanem besöpörte a székely virtus jelen esetben amaz Ábeles bölcsességet nélkülöző gyümölcsét.

Ez a – reméljük, nem elveszett – történet, lehet, hogy nagy áldozatok árán, de még jóra fordulhat. Szükség lesz minden testvéregyház imádságára, kapcsolatrendszerére, külföldi, mindenekelőtt nyugati partner segítségére, nemzetközi fórumok elé vitelére és egy olyan kényszerhelyzet támasztására, amelyben a református egyház visszakapja jogos tulajdonát. És az egész háromszéki magyarság javára tudja majd fordítani. A református Mikó, a megmaradás és az új nemzedék formálásának új lelki, szellemi műhelye lesz. (...)


Ez a történet megmutatta, hogy az elkobzott javakat sem könnyű visszaszerezni kisebbségi sorsban, de azt is, hogy mennyire szükség van arra a szellemiségre, amit a református kollégiumok képviseltek, s amely gróf Mikó Imrében és kortársaiban, az akkori háromszéki magyarságban még a jövőnek hozott áldozatban és reménységben jelent meg.

Ezért a szellemiségért ejtek egy könnycseppet.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. január 31. 16:57
Az Interneten alá lehet írni egy tiltakozó ívet.
Rideg Planeta
2014. december 07. 23:00
Isten bocsásson meg neked, mert nem tudod miket cselekszel. Menj békével.
Senior
2014. december 05. 11:24
A felvetés jogos, de azért megkérdezném J.B.M.-t, hány ref. lelkész hiányzik Erdély országból...
fractalized.bitstream
2014. december 05. 10:34
Hát igen, hol van ilyenkor a protestáns elüldözöttek által alapított Amerika szolidarítása? Nem szabad feladni, ki kell találni egy hatékony stratégiát a román nyomulás ellen. A románok mindent körmönfontan szereznek meg. Olyanok, mint a futónövény, ami felfut az azt tartó fára, és egyszercsak kifelé már csak a futónövény leveleit lehet már csak látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!