Karácsonyi ajándéktippek férfiaknak

2014. december 21. 12:16

Mindjárt itt a karácsony, de még mindig ötleted sincs mit vegyél Neki? Segítünk!

2014. december 21. 12:16
Bukovics Martin
Awesome Ends With Us

1. Hendrick’s gin

Amikor szinkronban cikkezik egy londoni gintúráról a Frankfurter Allgemeine vasárnapi kiadása és hoz le interjút a Hendrick’s ügyvezetőjével a Die Welt am Sonntag, az egy dolgot biztosan jelent. A gin végre megérkezett oda, ahol mindig is bérelt helye kellett volna legyen: a világ legizgalmasabb italai közé. Mára rengeteg kisszériás gint is kapni – még Németországban is van pár szuperexkluzív helyi minibrand – de a Hendrick’s annyival tud náluk többet, hogy minden magára valamit is adó bárban, étteremben, hotelben stabilan ott a helye az itallapon. A képzeletbeli karácsonyfám alatt is.

Hol, mennyi? A Heinemann Duty Free boltokban a literes 38 euró, az 1,75 literes 67 euró.

2. Bérlet valahova. Bárhova

MOL Bubi? Elviteles kávé? Termálfürdő? Színház? Múzeum? Kocsma? Bármelyik lehet. Arra azért figyelj, hogy ne az Erkelbe vagy az Operettszínházba vedd. Érdemes megkérdezni a kedvenc helyén – feltéve persze, ha még nincs ilyen szolgáltatásuk –, hogy csinálnának-e egyet neki speciálba.

Hol, mennyi? Egységnyi termék/szolgáltatás ára megszorozva az igénybevett alkalmak számával, mínusz tetszőleges kedvezmény.

3. Ing

A világ legunalmasabb dolga inget ajándékozni egy férfinak? Igen. És? Ingekre szükségünk van. Nem tudok olyan élethelyzetet mondani, ahol egy ing ne állná meg a helyét. Arról nem is beszélve, hogy a fiúd lakásában mindig az ő ingjeiben nézel ki a legjobban. Neked is szükséged van arra az ingre. Én azt pártolom, hogy az ing kinézetben minél egyszerűbb legyen – ha például eltér a gallér színe a többi résztől, az egy koszovói bazárban talán még elmegy, de Magyarország mintha 2004 óta az EU tagja lenne. Simplicity. Kifejezetten szeretem a sokak által méltatlanul unalmasnak tartott német Olymp Level Five sorozatát, csomó szép darab jön veled szembe, ha körülnézel a honlapjukon.

Hol, mennyi? Egyre több helyen (Peek&Cloppenburg) bukkannak fel 50-60 euró között. Valahogy tudd meg, mik a méretei. Az, hogy S vagy M, sajnos nem lesz elég. Ez ingbolt, nem a H&M.

4. Újságelőfizetés

Már rég vége azoknak az időknek, amikor csak a hónod alá kellett csapni a Magyar Narancsot a villamoson, hogy jelezd az utazóközönség számára: te egy független, szabadon gondolkodó ember vagy, aki büszkén megveti azt a mucsai hozzáállást, ami úgy általában mindent körbefon Magyarországon. A 2010-es évek Magyar Narancsa nem az iPaden olvasott 444, hanem a Nyomtatott Nyugati Hetilap, amivel jelzed, felülkerekedsz nemcsak a hazai közállapotokon, de a pártok érdekkörébe került magyar sajtón is.

Kerüld az angol nyelvűeket, hiszen angolul ma már mindenki tud (de javaslom az Economist Intelligent Life magazinját, annak már a címe is arra utal, hogy okos vagy). Most a német a menő. A Die Zeit a tuti választás, ha élőben látod, tudni fogod, miért, ha pedig beleolvasol, végképp nem fogod megérteni, hogy lehet még életben a magyar printmédia. Nem beszélsz németül? Na és? Ott a hónod alatt a Zeit, és csak ez számít. Ha szerinted ez felesleges luxus, legyen a Forbes magyar kiadása. Bár ha a Corvinusra jársz, az eleve tananyag.

Hol, mennyi? A Zeit külföldi előfizetése 286 euró egy évre, az Intelligent Life 34 euró, a Forbes magyar mutációja diákkedvezménnyel 8000 forint.

5. Minimál zöld szobanövény

Miért is ne? Legyen valami közepesen nagy növény, nézzen ki jól. És legyen egyszerű a cserepe. Sose kaptam még, de most hirtelen eszembe jutott és nagyon boldog lennék tőle.

Hol, mennyi? Fogalmam sincs, talán virágboltok meg IKEA? 5-10 ezer forint körül. Ha az IKEA-ban veszed, vegyél mellé pár képkeretet is, tök jól jön, ha van egy random kép, amit hirtelen mindenképpen be akarok keretezni és kirakni valahova a lakásban.

6. Jegy a Furmint Februárra

Aki 2014 decemberére nem vette észre, hogy a magyar borkultúra egy létező dolog, az vagy egy reménytelen kelet-magyarországi faluban él, vagy 15 éve dobozos Arany Ászokot iszik. Sok menő boros rendezvény nőtt ki az évek alatt a szinte semmiből, közülük is a Furmint Február nagykóstolója a legizgalmasabb, ahol ha nem is a magyar borászat, de egész Tokaj-Hegyalja és Somló komplett élmezőnyét végig lehet inni egy késő estébe nyúló délután alatt. Nem kell félni se a borsznoboktól, se attól, hogy eddig csak Nyakast ittál, ez a rendezvény ugyanis pont azért van, hogy rájöjj, bejön-e neked a száraz furmint és ha igen, melyik stílus a sok közül. Ha nem, az se nagy gond, a legtöbb borász – már egy csomó fiatal van köztük – hoz szamorodnikat és talán még aszúkat is a kóstolóra. 

Hol, mennyi? Winelovers.hu, 7-8000 forint.

7. Bakelitlejátszó, pár lemezzel hozzá

Kedvenc zenekaraink megérdemlik, hogy fizikailag is jelen legyenek a lakásban (én például úgy nőttem fel, hogy a Pink Floyd Division Bell-turnéjának bécsújhelyi koncertplakátja volt végig az ágyam fölött). A bakelitlejátszó simán jól néz ki, ráadásul jó ideje megint divat. Oké, hogy ma kockázat nélkül gyakorlatilag bármit le lehet tölteni az internetről, de a Play gomb megnyomása vagy a duplaklikk az mp3-ra nem helyettesíti azt a szertartást, amit egy bakelittel el lehet játszani.

Franz Wenzl, a kedvenc bécsi zenekarom, a Kreisky énekese  viccelődött ezzel egy tévéinterjúban: „Mi bakeliten is kiadjuk a lemezeinket. Csomó rajongónk ezoterikus vonzalmakat táplál iránta, mert azt hiszik, jobb a hangja.” Bakelitlejátszót lemezek nélkül ajándékozni nem túl elegáns, a bergkäse-t követő legjobb osztrák dolognak számító Kreisky mindhárom eddig megjelent bakelitjét pedig már itthon is lehet kapni.

Hol, mennyi? A határ a csillagos ég. A Kreisky-lemezek 20 euró körül vannak.

8. Elutazni valahova. Bárhova

Repülni ma már se nem drága, se nem bonyolult. A Miles&More számlálója szerint idén 18-szor repültem, ami ma már teljesen átlagos és egyben logikus is, hiszen Frankfurt mellett járok egyetemre, ahonnan a legolcsóbbak a Lufthansa-jegyek akárhova. Budapestet viszont szintén kezdik felfedezni a Ryanairnél picit többet nyújtó cégek, akik egészen menő helyekre visznek el, nyáron például 80 eurót kértek el egy isztambuli retúrért. Ha nem akarsz fixidőpontos repülőjegyet venni, vagy nem utaznál a fiúddal olyan messzire, Budapesten lakó ismerősöknek klassz ajándék lehet egy belgrádi vonatjegy is (első osztályra akkor már). Magamból indulok ki, én bármikor elmennék Belgrádba.

Hol, mennyi? Kayak.com-on érdemes nézelődni, Bécsből sokszor olcsóbb jegyeket ki lehet fogni, mint Budapestről. A Budapest-Belgrád vonatjegy 50 euró oda-vissza első osztályra.

9. Neufchâtel sajt

Élelmiszert ajándékozni csak ritka esetben ér, sajtot ajándékozni meg elég perverz dolognak tűnhet elsőre, de hát van ilyen. Az élet csupa meglepetés. Félve írom le a Valentin-napi tuti tippemet: ha valaki szereti a sajtot, ennél tökéletesebb ajándékot nem kaphat. És ami működik Valentin-napon, annak működnie kell karácsonykor is. Érdemes lehet eltenni még érlelni egy-két hónapra vásárlást követően, állagtól függően. Többet nem árulok el róla, a képek mindent megmagyaráznak.

Hol, mennyi? Egyszer a Culinarisban találtam, nem emlékszem, mennyi volt. 5-6 euró maximum.

10. Valami, amit te készítesz

Ez a legaranyosabb és legszemélyesebb ajándék. Teljesen mindegy, hogy egy bekeretezett, kicsit furán sikerült saját festményt, vagy egy félig elcseszett sálat ajándékozol: valójában azt a szenvedéssel és kilátástalan helyzetek sorának átélésével teli időt adod neki oda, amit azzal töltöttél, hogy összehozd a Remekművet. Mert akár mondja, akár nem, remekműnek fogja látni, bármi is az. Ha nem vagy túl kreatív, megajándékozhatod egy gyerekkel is.

Hol, mennyi? Órabéred alapján könnyen ki tudod számolni a költségeit. Az árazást rád bízom.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. december 22. 01:05
Jó érett Pálpusztait Bálint napra, az igen! Zöldhagymával.
talán
2014. december 22. 01:04
Tanács férfiaknak, tőled?
talán
2014. december 22. 01:04
Martinkának címeztem!
gyurmandia73
2014. december 22. 01:03
Sznob-e vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!