Egyedül a fronton

2014. november 29. 14:00

Hiába beszél Orbán Washingtonnak tetsző nyelven a katonapolitikában, ha ettől függetlenül úgy tesz, mintha nem értené, hogy a rezsimet ennél sokkalta tágabb érvényű kifogások érik.

2014. november 29. 14:00
Mészáros Tamás
Népszava

„Kérdés, mire lehet ez elég Orbánnak a mostanában nem éppen felhőtlen amerikai-magyar viszonyrendszerben. Megjósolhatóan nem sokra, ha közben változatlanul építené a Déli Áramlatot, és fenntartaná az oroszokkal kötött szerződést a paksi atomerőmű bővítésére.

Ezek ugyanis olyan stratégiai lépések, amelyeket taktikai szövegeléssel nem semlegesíthet. Hiába beszél Washingtonnak tetsző nyelven a katonapolitikában, ha ettől függetlenül úgy tesz, mintha nem értené, hogy a rezsimet ennél sokkalta tágabb érvényű kifogások érik. A demokrácia növekvő deficitje, az intézményesített kormányzati korrupció, meg a geopolitikai eltévelyedés immár egyetlen listán áll össze.

És nem érdemes netán azzal visszatámadni, hogy majd a magyar kormány is képes megtagadni amerikai állampolgárok beutazását, mint ahogy az amerikai követség ügyvivője, André Goodfriend elleni fenekedések hasonlóképp értelmetlenek.

Fel kellene fogni például Thomas Melia szavait, aki egy tévéinterjúban leszögezte: Goodfriend az egyik legtöbbre tartott amerikai diplomata, igazi profi, és munkáját már csak azért is nagyra értékelik Washingtonban, mert minden, amit tesz, egybecseng a State Department elvárásaival. Ha egy külügyi helyettes államtitkár ezt üzeni Budapestre, majd hozzáteszi még, hogy egyébként Magyarország »más szövetségesei és uniós szomszédai is osztják a demokráciával és a korrupcióval kapcsolatos aggodalmakat«, akkor belátható, hogy az üres ellenpropagandán kívül végre tenni is kellene valamit. Ne a miniszterelnöki csapatszemléket tekintsük mérvadónak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2014. november 30. 19:58
Ez a ballib közhelygyáros a szellemi impotencia valóságos megtestesítője.
csend
2014. november 30. 18:09
Kedveletlen Tamás! Demokráciában - mégegyszer leírom, hogy Te is értsed - demokráciában a "rezsimet" egyetlen egy helyről érhetik "sokkalta tágabb érvényű kifogások": a választók részéről!! Hogy ezzel most éppen kisebbségben maradtál, azt kénytelen-kelletlen el kell tűrjed, egykori moszkovita - mai washingtoniita - súgóiddal együtt... Ilyen az élet!
flazz
2014. november 30. 17:30
Milyen rezsimet, te barom???? 2/3-ad 9x...
ellenforradalmár
2014. november 30. 07:46
Már megint az első mondatban ott van Orbán! Valaki kezelje már ezt a beteget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!