Elárulhat minket a pápa?

2014. október 18. 15:33

Vagyis a pápa – a tévedhetetlen, legfőbb tanítói kijelentéseken kívül – hibázhat és időnként hibázik is. Ettől azonban nem hamis próféta, csupán gyarló ember.

2014. október 18. 15:33
Christianae
Christianae

„Úgy tűnik, mintha a családdal foglalkozó püspöki szinódus megrostálná a szíveket és a gondolatokat. Mintha az erkölcsi relativizmus szelébe szórva lassacskán szétválasztaná a búzát és a pelyvát.


És sokan attól félnek, hogy Ferenc pápa pelyva.

Tény, hogy pápasága mindenkit felkavar. Egyesek az Egyház erkölcsi tanításának lazítására számítanak – a pápa azonban többet beszél a sátánról, mint a doktrínáról. Mások a kultúrharc új hősét várnák – ám a pápa azt mondja, ne az erkölcs, hanem Jézus megszállottjai legyenek. Elítéli az abortuszt és megmossa egy muzulmán nő lábát; barátian üdvözöl ateistákat és protestánsokat, miközben hithű bíborosokat látszólag eltaszít; beszédstílusa inkább egyszerű halászéhoz, mintsem regnáló teológuséhoz hasonlít.

Nem emlékeztet mindez arra, ahogyan Jézus cselekedett? (...)

Az Egyház vallja a pápa tévedhetetlenségét. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a pápa mindentudó, vagy hogy minden szava tévedésmentes volna. Hitünk szerint egyetlen esetben lehetünk biztosak abban, hogy a pápa tévedhetetlenül dönt: amikor az összes hívők legfőbb pásztoraként és tanítójaként egy hitbeli vagy erkölcsi tanítást véglegesen elfogadandónak jelent ki.

E különleges, ünnepélyes ex cathedra kijelentéseken kívül a pápák tévedhetnek és olykor tévednek is. (...)

Az egyházi tisztségeket, egészen a legmagasabbakig, kétezer év óta bűnös emberek töltik be. A hit tartalmát, a dogmákat mégsem változtatta meg soha egyetlen pápa sem. (...)

Elárulhat-e hát minket a pápa?

Ha úgy értjük, hogy meg fogja-e változtatni a szenthagyomány örök érvényű tanításait, akkor nem. Nem teheti. Ám hogy hibázhat-e akár pasztorális kérdések megítélésében is? – II. János Pál élete vége felé elismerte, hogy követett el hibákat.”
 
 
 
 
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2014. november 02. 19:04
1.Látszik : minden pápa a maga módján Péter apostol !...Igazi "Péter-utódok", nem ? Mondhatnám : "istenbizonyítékok" , Kősziklák , a maguk elesettségében is . 2.Isten ereje a gyöngeségben mutatkozik meg : amikor gyönge vagyok , akkor vagyok erős , tanúsítja Szent Pál
illesl
2014. november 02. 13:58
"Az Egyház vallja a pápa tévedhetetlenségét". A pápa tévedhetetlenségét csak a Római Katolikus Egyház vallja; a protestánsok, az orthodoxok erről pont ellentétesen vélekednek. Ami pedig Ferenc pápa működését illeti, vélhetően nem e pápa lesz az, aki feloldja a házasság szentsége és az elváltak újraházasodása kérdéskört, annak ellenére, hogy a melegek is Isten teremtményei, testvéreink ők, de a pápa helyzetükkel kapcsolatos működése is többet ártott, mint használt. Az Apostoli Hitvallás így kezdődik: "HISZEK EGY ISTENBEN, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében...." Ferenc talán átírja, hogy hiszek az ősrobbanásban?????????????
Sulammit
2014. november 02. 11:18
"És sokan attól félnek, hogy Ferenc pápa pelyva." Ezt a hülyeséget!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!