Kulturkampf előtt

2014. augusztus 29. 17:40

Hamarosan népszavazás lesz kulturális-etikai kérdésekben. Ez nem a vég, csak a kezdet: nem sokára nálunk is teljes fordulatszámon fog dübörögni a legújabb kori Kulturkampf.

2014. augusztus 29. 17:40
Mózes Szabolcs
Új Szó

„Az egyik oldalon állnak a társadalom radikális átalakítását követelők, a másikon pedig azok, akik mindezt riadtan szemlélik. S adott esetben úgy gondolják, preventív csapást kell mérni. Például egy népszavazással. Csak a jelenlegi szlovákiai pillanatképet nézve a referendum értelmezhetetlen – könnyen lehet, hogy ezért is lesz eredménytelen. Ha viszont megnézzük, milyen lépéseket vezettek be – nemcsak meleg ügyekkel kapcsolats kérdésekben, de pl. az alsó tagozatosok szexuális nevelése terén is – néhány nyugati országban, akkor más megvilágításba kerül a kezdeményezés.

Csak ennek a Kulturkampfnak a megértésével tudjuk értelmezni a nyári kis tankönyves botrányt is. Egy alsó tagozatos olvasókönyvben azt kérték a tanulóktól: képzeljék el, hogy más neműként születtek, és mondják el, milyen problémáik lennének, illetve gondolkodjanak el rajta, örülnének-e, ha ellenkező neműek lennének. Húsz évvel ezelőtt egy ilyen feladatra senki sem figyelt volna fel. Ma viszont, amikor a radikális gendermérnökök szerint a nem egy művi konstruktum, a gyereket hagyni kellene, hogy maga döntsön arról, fiú vagy lány akar-e lenni, egyesek az ilyen, első látásra ártalmatlannak tűnő feladatokat a »genderőrültek« által a társadalomra erőszakolt változások előfutárának tartják. Pedig lehet, hogy egyáltalán nem az, csupán egy, a tankönyvszerzők által kitalált ártatlan kérdés.

Ebben a kiélezett helyzetben bármilyen téma puskaporos hordóvá válhat. Figyelve a megosztó ügyekre érkező reakciókat, szembetűnő, hogy egyik fél sem akarja megérteni a másik problémáit, aggályait, félelmeit. Nem kibeszélő show, nem konszenzuskeresés jön. Csak »mocskos buzik és liberálisok«, illetve »fasiszták« lesznek – üdvözöljük a megbélyegzések és a süketek párbeszédének korában!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. augusztus 29. 19:41
"a gyereket hagyni kellene, hogy maga döntsön arról, fiú vagy lány akar-e lenni" Innentől ez nem kultúrkampf, hanem a hülyeség elleni küzdelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!