Elfogyott a zöldek mondanivalója

2014. július 07. 11:01

Az európai civilizáció alapeszménye az utolsó századokban a „haladás” lett, mely föltételezte, hogy az ember hatalma alá veszi a természetet, kiaknázza annak kincseit.

2014. július 07. 11:01
Rezsőházy Rudolf
Mos Maiorum

Átkozzák a kapitalizmust és annak gigantikus, profithajhászó megjelenési formáit. Ezért mondták róluk rosszmájú ellenfeleik, hogy a görögdinnyéhez hasonlítanak: kívül zöldek, belül vörösek.(...)

Az elmúlt 40-50 évben a zöldek eredeti programjának lényeges javaslatai közkinccsé váltak. A közvélemény ma osztja a természet védelmének szükségességét. Minden párt híve az ökológiai szempontok figyelembevételének. Minden kormányban létezik szakminisztérium, mely céltudatosan intézkedik, hogy a környezeti károkat csökkentsék, hogy a veszélyes termelési folyamatokat szabályozzák. Az iskolában a gyermekeket már kiskoruktól fogva a természet tiszteletére nevelik.

A zöldmozgalom múltját tehát kétségtelenül sikertörténetnek minősíthetjük. De ugyanakkor mondanivalója elfogyott, vagy – mint az atomvitában – kétségessé vált. Csupán néhány baloldali témája maradt meg valamint néhány parlamenten kívüli, látványos mozgósító módszere. Ezek azonban nem bírnak valódi vonzóerővel. Így a zöld pártok sehol sem érik el a szavazópolgárok jelentős részének támogatását. Eleinte virultak, de úgy tűnik, hogy sikereikkel párhuzamosan el is fakulnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bdi
2014. július 07. 13:16
A kedves szerző nagyon el van tévedve, ha azt, hiszi, megoldottak a környezete és természetvédelem lényegi kérdései. Elvben mindenki egyetért, gyakorlatban (pláne ha áldozatot kellene hozni) nem történik semmi lényeges. Egyébként nem néhány zöldhülye hóbortjairól van szó, hanem arról, hogy akár pár évtized múlva éhezni fogunk-e.
MacPhisto
2014. július 07. 13:16
Uram Isten, mekkora sötétség.
hátakkor
2014. július 07. 13:07
A zöldséget ugyanazok a nemzetköziek hozták létre, mint a marxizmust, csak közben elfogyott a heccelhető proletariátus. Nincs más funkciója, ugyanaz a destrukció.
bsandor
2014. július 07. 12:46
nem baj, majd legelnek Medicago sativát,remélem nem mondtam valami csúnyát
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!