Tiszteletet az osztrákoknak! – Wachau, Rheingau és Tokaj

2014. június 12. 10:24

A wachaui eredetvédelem olyan garanciát ad a fogyasztóknak, melyre itthon nyomokban sincs példa: hibás, félrecsúszott tételekről szó sem lehet.

2014. június 12. 10:24
Unger Tamás
Borrajongó

Domäne Wachau (2012)

A ’12-es évjárat Smaragdjai elképesztően magas színvonalat képviseltek, gyakorlatilag mindent megtaláltam bennük, amit ebben a stílusban keresni lehet. Az Achleiten Smaragd Grüner Veltliner minden előítéletemet eloszlatva izgalmas, mély illattal nyitott, nem nélkülözte a komolyságot és a komplexitást sem. A szesz itt sem alacsony, de ilyen tartalom mellett nem könyököl ki zavaró módon (7). A csúcsot mégsem ez, hanem az Achleiteni Smaragd Riesling jelentette: gyakorlatilag hibátlan bor, ezt a visszafogott eleganciát és tisztaságot ilyen komolyan ötvözni elegendő, de nem tolakodó savakkal, integrált alkohollal vitán felül tehetségnek számít (8). Az Amphora Riesling viszont már vet fel kérdéseket: értem én, hogy menő dolog köcsögben érlelt bort mutatni az érdeklődő közönségnek, de a végeredmény nem több, mint egy rosszul sikerült narancsbor (van egyáltalán jó?). Üres, cseres és oxidált. 30 € --> fél liter (4).

Schloss Johannisberg Gelblack Riesling Trocken (2012)

Kitekintésnek, referenciának kaptuk a poharunkba, és ékesen bizonyította a létező differenciát Wachau és Rheingau között: eddig még nem tapasztalt petrolosság, árnyalatnyi hordó. A korty telt, a nem kevés cukrot határozott, erőteljes savasság egyensúlyozza. Más stílus, az eddigiekhez hasonló minőségben tálalva (6).

Homoky Dorottya (2013)

Az est meglepetései számomra az elsőboros gyermekbetegségekbe fulladt ’12-es Homoky-borokat váltó új évjárat mintái voltak. A Nyergesek furmint tíz gramm körüli cukrát elegendő sav kompenzálja, ugyanakkor nem nélkülözi a hibátlan tisztaságot sem. Élvezetes, most is nagyon jó inni (5). A Hetény furmint-hárslevelű hasonló vonal: édes, de nem farnehéz, nem túl komplex, cserébe tiszta, jóivású (5-). A Görbe furmint inkább a cukor felé billen el, de még nem zavaróan (5-). Egységes irányba mutató, több mint korrekt minták ezek, első közelítésben a Somlói Apátsági Pince spontán természetességét juttatták eszembe tokaji stílusban tálalva. Kíváncsian várom a kész borokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!