Az oroszok nagy tétben játszanak

2014. június 04. 18:00

Putyin és Medvegyev is úgy írja le a szigorúan gazdasági alapokra épülő integrációt, mint a Szovjetunió legjobb értékeire felépülő együttműködést.

2014. június 04. 18:00
Tóth Zoltán Balázs
PolSpect

„Az unió 2015. január 1-jén lép hatályba, miután a három alapító tagállam- Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán- parlamentje ratifikálta a szerződést. Hasonló alapokra épül, mint az Európai Unió, vagyis a tőke, áru, munkaerő és szolgáltatás szabad áramlására, valamint a főbb gazdasági szektorok szakpolitikai koordinációjára.

Hasonlóan magas rangú orosz vezetőkhöz, Putyin és Medvegyev is úgy írja le a szigorúan gazdasági alapokra épülő integrációt, mint a Szovjetunió legjobb értékeire felépülő együttműködést. A nemzetközi közvélemény egy része egyenesen a Szovjetunió restaurálásától tart, ugyanakkor az is látható, hogy működésében több elemet a rivális Európai Uniótól emel be- mint a jövőben felállítandó Eurázsiai Bizottság szerepköre.

Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán a felvételüket kezdeményezték az integrációba, amellyel a 170 milliós lélekszámú és 2,7 trillió dollár GDP-vel bíró blokk gazdaságilag és geostratégiailag tovább erősödne.

Ezzel az unióval Oroszország ezentúl két oldalról is biztosítva lesz: a másik pillért a már említett, és mára BRICS nevet viselő gazdasági együttműködés alkotja. Nem lehet ugyanakkor kijelenteni, hogy újra egy Oroszország vezetésű blokk tudná uralni az ázsiai régiót, ugyanis Kína legalább hasonló ambiciózus terveket sző. Azonban ha sikerül az uniót bővíteni, akkor egy alternatívát lehet kiépíteni az Európai Unióval szemben, erősebb gazdasági érdekérvényesítéssel és kiterjedtebb kapcsolati hálóval.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2014. június 05. 06:28
röhögnöm kéne ,de minek.....a jelenleg müködő un. vámunió a három ország részvételével sem müködik, ott basszák át egymást ahol csak tudják.....LOL
ciprióta
2014. június 05. 05:05
az un brics leggyengébb gazdasági láncszeme Oroszország, hosszu távon sem lehet belőle sikeres szubjektum..ehhez meg kéne változniuk maguknak az oroszoknak , nem beszélve a tolvaj elitről...DDDDDDD
ciprióta
2014. június 05. 05:04
a cikk szerzője, vagy hülye vagy teljesen alultájékozott...LOL...annyi marhaságot hordott össze egy oldalon,hogy ezeket még cáfolni sincs kedvem....méghogy sikeres formáció....LOLOLOLOLOLL
odysseus
2014. június 04. 23:32
Na, az baszna be a dollárnak. Ezért akarnak minket összeugrasztani Ukrajna mentén az oroszokkal, de legalábbis eu-n belül megosztani. Olyan szép egyenes amerikai módszerekkel, mint ahogy az iraki tömegpusztító fegyvereket is megtalálták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!