Világi öröm - keresztényeknek?

2014. május 29. 15:32

A Messiás ezzel szemben azt tanítja, hogy lehetséges úgy sikerben és jólétben élni a földön, hogy ezáltal elnyerjük az örök boldogságot is.

2014. május 29. 15:32
Vértes László
Közéletfejlesztő blog

„Kommentvitáim során visszatérő téveszme, hogy a kereszténység nem jár földi sikerrel és jóléttel. Más szóval, kénytelenek vagyunk választani a között, hogy 1. a földön szenvedünk a túlvilági boldogságért; és a között, hogy 2. a túlvilágon szenvedünk a földi boldogságért. Harmadik lehetőség nincs - ebben a felfogásban, amely adós marad azzal, hogy ha így lenne, mi lenne benne az örömhír.


A Messiás ezzel szemben azt tanítja, hogy lehetséges úgy sikerben és jólétben élni a földön, hogy ezáltal elnyerjük az örök boldogságot is. Ez már valódi örömhír, akkora, hogy érthetővé teszi, miért küldte Isten a Fiát a világba, hogy közölje velünk. Magunktól ugyanis nem tudtuk volna kitalálni, beleragadtunk volna a két rossz közötti választások csapdájába.

A Messiás megadta a receptet, amellyel az örömhír megvalósítható: 1. szeresd Istent teljes erődből, szívedből, elmédből; 2. szeresd embertársadat, mint önmagadat; 3. a nevemben taníts meg erre minden népet. Ennyi? Ennyi. Hát nem csodálatos?

A fejüket csóválók kedvéért folytatom még egy kicsit. Örömhír lenne, ha csak kétféle diéta közül választhatnánk: vagy rossz ízű, de egészséges ételt kellene ennünk egész életünkben, vagy jóízű, ám az egészségünkre ártalmasat? Ez elvi lehetetlenség, ugyanis az evolúciónak van megoldása erre a látszatproblémára: azok az egyedek lesznek dominánsak, akik véletlen mutációk miatt úgy születtek, hogy az egészséges ételt egyben finomnak is találják. Következésképp az »egészségeset vagy finomat együnk-e« csak átmeneti dilemma, automatikusan átalakul egy »legtöbbünk szerint az egészséges azonos a finommal« helyzetbe.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. június 09. 20:15
Az mindenképpen okosabb lenne, ha ebbe egy keresztény ember nem menne bele. Ha valaki "igaz" keresztény, akkor még elképzelhető a siker és a jólét, de tiszta lelkiismeret, az biztos nem. Majd talán újabb kétezer év múlva térjünk vissza a kérdésre.
Zokni
2014. június 09. 20:13
"Könnyebb atévének a tű fokán átmenni, hogynem a Kálmán Olgának az Isten országába bejutni..." - írja. De ez mi? Miért pont egy elég jó tévériportert hoz fel, aki a mai ínséges kincstári sajtó dominanciája mellett egyáltalán még működni tud. A sok szolgahernyó meg a Mennybe juthat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!