Lebontani a túlburjánzó nemzet-beszédet

2014. május 14. 11:39

Egy sikeres baloldalnak tehát keretezési harcot kell megvívnia, ha a túlburjánzó nemzet-beszédet a helyére szeretné rakni.

2014. május 14. 11:39
Szilárd István
Kettős Mérce

„Egy sikeres baloldalnak tehát keretezési harcot kell megvívnia, ha a túlburjánzó nemzet-beszédet a helyére szeretné rakni. Vissza a közös emlékezés, az összetartozás érzéséből fakadó szolidaritás, a nemzeti ünnepek világába, ahová tartozik.

A baloldalnak azt kell felismernie, hogy a keretezési harc nem pusztán egy diskurzív kérdés. Bár első látásra valóban retorikáról, szövegekről, tartalmakról van szó, de egy közelebbi pillantás sokkal több mindent elárul. A nemzeti diskurzus révén a Fidesz és a Jobbik nemcsak legitimitást épített saját magának, hanem egy egész szavazótábort és hozzá kapcsolódó társadalmi normákat, attitűdöket, önértelmezéseket és világmagyarázatokat sikerült megkonstruálnia. Egy hatalmas tömeg cselekvő politikai alanyt hozott létre, akik úgy látják, értelmezik a világot, ahogyan ez a két párt szeretné. Ezt elérni azonban csak hálózatok és infrastruktúra felépítésével, kiterjedt társadalmi beágyazottsággal lehet.

A 2002 utáni polgári körök kiépülésének épp ez a legnagyobb tanulsága. A Fidesz akkor a nemzeti retorika köré kiterjedt hálózatokat épített, amelyeket hamar központosított is és integrált önmagába, megteremtve azt az erős bázist, amely a sikereit azóta is garantálja. A polgári körök működése tökéletesen példázza, ahogyan a nemzeti narratíva önbecsülést és pozitív önazonosságtudatot adott rengeteg, a posztkommunista átmenetben összezavarodott, kilátástalanságba sodort embernek. De nem pusztán a szó, a retorika erejével, hanem úgy, hogy ezernyi kis helyi ügyet, a hétköznapi emberek bőrén érezhető projektet fűzött össze viszonylag koherens egésszé. A közterületek helyiek általi renoválása és rengeteg más közösségi tevékenység volt az, amely megfogható, átélhető, már-már materiális szövetet adott a nemzeti retorikának. Hasonlóan a Jobbik is a különböző hagyományőrző táborokba, nemzeti rock fesztiválokba ágyazva társadalmiasítja saját ideológiáját.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. május 14. 18:08
A magyargyűlölet az, ami burjánzik,az árulók annyian vannak, hogy már harminc ezüstöt se kapnak
Rideg Planeta
2014. május 14. 12:30
"Fel sem merül, hogy a kertemből ellopott retkek nem egy politikusok által felnagyított, etnikai csoportokat egymásnak feszítő, feloldhatatlan etnikai harc része, hanem egy banális, egyének között felmerülő együttélési probléma" Tele van a cikk súlyos baromságokkal ez csak egy közülük. Szóval ha engem kirabolnak akkor az egy banális együttélési probléma?
nyugalmazott tanár
2014. május 14. 12:22
Ez egy kapitális szamárság: "A nemzeti diskurzus révén a Fidesz és a Jobbik nemcsak legitimitást épített saját magának, hanem egy egész szavazótábort és hozzá kapcsolódó társadalmi normákat, attitűdöket, önértelmezéseket és világmagyarázatokat sikerült megkonstruálnia." Ugyanis a jobboldalinak titulált politikai szervezetek nem kreálták a normákat, nem építették a saját legitimitásukat, nem csinált attitűdökkel és önértékeléssel manipulált, mint amire éppen most készül az álbaloldal. A jobboldal egy létező, a társadalomban mélyen gyökerező nemzettudatot képvisel. Ennek követekzetes képviseletére tett választási ígérete négy éve, és több-kevesebb bicsaklással ezt tisztességesen meg is teszi. Amikor ezt nem képesek felismerni a liberál-kommunista "értelmiségiek", akkor önmagukról állítanak ki lesújtó bizonyítványt.
nyugalmazott tanár
2014. május 14. 12:17
"a túlburjánzó nemzet-beszédet a helyére szeretné rakni. " Visszaállítanák az internáci bolsevik narratívát. Naná. A megújulás jegyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!