A kritikus 47 másodperc

2014. május 20. 08:12

Magyarországon az adófizetők körülbelül fele nem ajánlja fel adójának 1 százalékát, holott több, mint 24 ezer civil kedvezményezett létezik.

2014. május 20. 08:12
Polgár Andrea
A TASZ jelenti

Magyarországon az adófizetők körülbelül fele nem ajánlja fel adójának 1 százalékát, holott több, mint 24 ezer civil kedvezményezett létezik. Sokat beszélhetünk arról, hogy mi áll ennek a jelenségnek a hátterében, például a bizalomhiány, a tájékoztatás hiánya vagy éppen az apátia. Egyik sem lenne igazán meglepetés.

Tavaly mégis közel 2 millió adófizető döntött a jótékonykodás mellett, ezzel mintegy 12 milliárd forint támogatáshoz jutottak civil szervezetek, alapítványok, egyházak és egy-egy kiemelten közhasznú cél. Mivel az adófizetők fele nem rendelkezett az adója 1+1 százalékáról, becslések szerint ugyanennyitől, azaz 12 milliárd forinttól estek el a szervezetek. Hogy 12 milliárd forint mire elegendő, azt mindenkinek a fantáziájára bízom.

Ma Magyarországon nagyon kevés olyan lehetőség adódik, ahol mi dönthetünk, ahol teljesen szabadon, a lelkiismeretünk szerint járhatunk el. Fontos ugyanis tisztában lenni azzal is, hogy ha nem ajánljuk fel adónk 1százalékát, az bizony az államhoz vándorol, és az állam dönti el, mire fordítja. Én személy szerint nem örülnék neki, ha mondjuk abból a kevéske általam felajánlható összegből akár egyetlenegy forint is arra menne el, hogy tovább duzzassza egyes köztisztviselők jutalomkeretét vagy mondjuk arra, hogy még egy új stadionunk épüljön, pedig nagyon szeretem a focit. De még a focinál is jobban szeretem, ha van beleszólásom a dolgokba, ha van lehetőségem eldönteni évente egyszer, hogy nekem mi és mennyire fontos. Ilyenkor végre tudatos állampolgárként cselekedhetek, és támogathatom azt a célt, amiben tényleg hiszek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. május 20. 17:56
Az a bunkó nép! Az ne lenne!
Zsolt75
2014. május 20. 17:36
"Ha valaki nem elégedett a kínálattal, nyugodtan csinálhat saját közhasznú alapítványt" Pár millió éves bevétel kérdése. Nem a "plebs" homokozója, hidd el...
tgyu
2014. május 20. 14:00
Ez egy lehetőség, (kivételesen) jól beszél a tasz-os néni! Olyan ez, mint a választás: Nem kell élni vele, csak lehet, de ha nem élsz vele, milyen alapon kritizálod? Természetesen én sem adom bárkinek: a Bárka alapítványnak adom, mert tudom, mit tesznek. Ha valaki nem elégedett a kínálattal, nyugodtan csinálhat saját közhasznú alapítványt, néhány év alatt közhasznúvá válik, és már jótékonykodhat is. Működik, láttam egy pár ilyet, és azok sem éltek vissza vele. Van tere a kezdeményezésnek, nem kell mindent kapásból lefikázni.
Ángyán Páván
2014. május 20. 12:01
A tasz ügynökhátterét is érdemes lenne megnézni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!