Olcsóbb vagy drágább építkezni, mint korábban?

2014. május 06. 15:29

Engedélyezett építkezés esetén a mutyinak vége, ahogy a bizonytalan műszaki megoldásoknak is. Hogy a magyar építőipar feltámad-e vagy sem, elsősorban azon múlik, hogy megértjük-e, nincsen más megoldás.

2014. május 06. 15:29
Őrfi József
Égigérő - MNO

„A nagy szigornak haszna is van: az elektronikus naplóval vezetett építkezés végeredménye egy olyan lakóház, ami egyfelől pontosan megegyezik az előre kötelezően készített részletes tervekkel és aminek nem látható műszaki tartalma is ismert. Ennek következtében értékesebb, mint ha zsákbamacska lenne: gondoljunk csak arra, ha a kész házat egyszer értékesíteni szeretnénk, vagy arra, hogy míg lakjuk, nem érnek kellemetlen meglepetések. (Ha pedig ne adj’ Isten mégis, ott a szerződés és a napra pontosan vezetett napló: lehet tudni, ki a felelős.)

A szerepkörök le vannak osztva a jól végiggondolt rendszerben, aminek utasításait és előírásait lépésről lépésre kénytelen végig betartani, aki belevág az építésbe. Hogy ne érjenek meglepetések, érdemes utánajárni építtetőként, mire számítsunk, mi vár ránk. Hogy mi pontosan a dolgunk, mi a feladata a minket segítő műszaki ellenőrnek, a kivitelezőért felelős műszaki vezetőnek, a tervezőnek, a kivitelezőnek, és hogy minek egyáltalán ez a sok ember a házunk körül, akár itt is megtudható, elég jól össze van foglalva.

A lényeg röviden annyi, hogy nincsen más út. Engedélyezett építkezés esetén a mutyinak vége, ahogy a bizonytalan műszaki megoldásoknak is. Hogy a magyar építőipar feltámad-e vagy sem, elsősorban azon múlik, hogy megértjük-e, nincsen más megoldás. És hogy a címben feltett kérdésre is válaszoljunk: forintban lehet, hogy több lesz az építési költség, mint korábban, de a jogi védelemnek és az átláthatóságnak köszönhetően többet is kapunk cserébe.”
 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2014. május 07. 00:04
Szép gondolatok, csak kissé naivak. Nehogy azt higgyük, hogy csak mert naponta és elektronikusan kell vezetni az építési naplót, attól nem lehet kontár munkát végezni vagy valótlan adatokat beírni. Ez a magyar közigazgatás legnagyobb baja. Hogy azt gondolják, agyonszabályozással kell mindent megoldani. Aztán nem értik, hogy a sok agyament és értelmetlen szabály arra kényszeríti a polgárokat, hogy megpróbálják kikerülni azokat.
békalepcse
2014. május 06. 21:56
Na akkor röviden. A zárt égésterű kazán bélelt kéménybe köthető csak, de a bélelt kémény eredeti tisztító nyílásába egy rácsot kellett építeni és úgy húz mint a kémény szokott. A vécében van elszívó, ami végső soron a konyhából szívja a levegőt. Ezen felül kellett beépíteni két darab szellőzőt, így lett négy! A kéményhatás miatt pár perc alatt hűl ki a konyha, valójában fel sem képes melegedni!!! Utálom, amikor olyantól akarnak megvédeni ami nem is létezik. Ez csak egy a sok elbaszott szabályozásból! Nekem nincs szükségem a hatóságokra, tudom a dolgom az okoskodásuk nélkül is. Ne azok mondják meg miért akarjak fizetni. A bajom a kötelezőségével van. Miért nem lehet rám bízni a dolgot, akarom e a hatalom bábáskodását, vagy nem. Az én életem az én felelősségem!
trendo
2014. május 06. 20:42
Momentán pl. egy korszerű, házi szennyvíztisztító művet egyszerűen képtelenség Magyarországon jogszerűen létrehozni és üzembehelyezni. Bezzeg a szart a talajba engedni simán lehet. Gyönyörűen kiépített ásott kutam vize ihatatlan, mert nitrátos a szomszédok miatt, akik a rétegvízbe engedik a trutymójukat. Egy egész utcában egyedül hozzám jár ki a szippantós kocsi. Ő is rajtam röhög, miközben 16 ezer forintot kaszál, holott nem is viszi el a 4 m3 szennyvizet a telepre, hanem kiönti a patakba. (Vagy egy láda sörrel megvesztegeti a telepvezetőt, aki befogadja a lét:(
A_Haza Bölcse
2014. május 06. 19:33
" de a jogi védelemnek és az átláthatóságnak köszönhetően többet is kapunk cserébe" milyen jogi védelemnek? hogy akadélyozza meg az építési napló hogy az azt meghamisító huszadik alvállakozó, újabb és újabb csődbüntettet kövessen el, felszívódjon majd még aznap más néven újraalakuljon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!