Milyen szél fúj Munkács felől?

2014. május 06. 15:35

Mit keres Ukrajnában az egykoron színmagyar Bereg megye, úgy általában Kárpátalja, melynek sem Prágához, sem Pozsonyhoz, sem Kijevhez semmiféle köze nem volt?

2014. május 06. 15:35
Magyari Lajos
Székely Hírmondó

„Ezért meglepő egy elnökjelölt kárpátaljai látogatása, és az ott élő magyarokkal való kapcsolatteremtése. A Porosenko nevű államelnöki kandidáns Ungvárra utazott, s a kárpátaljai magyaroknak, Brenzovics Lászlóéknak minden szépet megígért választási győzelme esetére, autonómiát, igazi állami támogatást, parlamenti képviseletet, akármit. Szép gesztus, de marad három lényeges kérdés. Az első az, hogy a polgárháborús Ukrajnában egyáltalán lesznek-e választások közelebbről, vagy inkább tovább öldösik egymást a felek? A második: mit lehet és mit nem lehet elhinni Porosenkónak és a kijevi ígérgetéseknek? A harmadik csak költői kérdés, de talán a leginkább indokolt: mit keres Ukrajnában az egykoron színmagyar Bereg megye, úgy általában Kárpátalja, melynek sem Prágához, sem Pozsonyhoz, sem Kijevhez semmiféle köze nem volt? Azt lehet tudni, hogyan került a nagy Szovjetunióhoz, de a kijevi fennhatóság – enyhén szólva – furcsa és történelmi előzmények nélkül való.


Ukrajnának a nagy annektálások korában egyáltalán nem volt szuverén államisága, s erősen időszerűvé vált a kérdés: most van-e egyáltalán?”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2014. május 07. 09:28
Igen! Igen! Igen! Bízzunk a Jóistenben, hogy nem marad így!
Ellensúly
2014. május 07. 06:23
Nagyon korrekt írás. Ami Ukrajnát illeti, reménykedjünk, hogy darabokra hullik.
bumburi
2014. május 06. 18:54
A Trianoni diktátum és az 1947-es Párizsi békeszerződés is ellentétes volt az ezeréves magyar alkotmánnyal.
Agnieszka
2014. május 06. 16:45
Ez olyan szomorú! Keletebbre még nagyobb nyomor, mindegyik, bármennyire is kudarcot vallott, magyar lakosságú részekből is összetákolt állam ragaszkodik az egyszer volt konchoz, kibontakozás meg sehol. Annyival lett könnyebb, hogy a határok kétségtelenül átjárhatóbbak, az ember visz magával nagyjából azt, amit akar. Az ottaniak sem röghözkötött rabok már, de azt hiszem, a sok jogsértés pl. nyelvhasználat, iskola, pályán való boldogulás, nagyjábóli esélyegyenlőség hiánya ügyben csak fájóbb lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!