Miért gyűjt anyagi javakat az egyház?

2014. május 15. 16:56

A hívők által összeadott vagyonból épített hatalmas templomok égre vetik az emberek szemét és illő hódolatra késztetik azokat, akik belépnek a templomhajóba.

2014. május 15. 16:56
Katekéta
Apologetika blog

„Persze mindig lesznek, akik utálják azt, akinek többje van, de az egyház tanításával összhangban nem a fényűzés, hanem a megsegítés áll, így a kérdés jogos. Elöljáróban le kell szögezni, hogy a világi papok nem vállalnak szegénységet, ez csak néhány szerzetesrendnél regula, mégis a pénzszóró luxus nem illő a hivatáshoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dicsőséges Istenhez nem illik a hódolat: a katolicizmus nem osztja a protestánsok puritánságát. A hívők által összeadott vagyonból épített hatalmas templomok égre vetik az emberek szemét és illő hódolatra késztetik azokat, akik belépnek a templomhajóba.


Hogy a hívők mire adják a pénzt, abban talán nincs is vita: amire akarják. De az egyház felelőssége, hogy valóban sajátságos céljaira költse a pénzt. Az öröklött templomépületek, az iskolák vagy éppen irgalmasrendi kórházi célú ingatlanok fönntartása költséges, ahogyan a Vatikánban őrzött felbecsülhetetlen értékű kulturális kincsek őrzése és restaurálása is nagyon drága mulatság. Azonban minden elköltött péterfillér mellett lesz egy rosszalló megjegyzés, hogy azt az éhezőknek is lehetett volna adni. Ember legyen a talpán, aki meghatározza, hogy többet ér-e egy karéj kenyér egy, az üdvösség felé tett lépésnél. Az egyház sajátságos céljait között ugyanis az emberek üdvözítése áll. (...)

A befolyt összegek viszont egyházi javaknak minősülnek, így felhasználásukra a kánonjog vonatkozik. A pap nem vehet belőle magának javakat. Sokan azt állítják igen hiányos történelmi ismeretük alapján, hogy a cölibátust is azért vezették be, hogy ne aprózódjék el az egyházi vagyon (még a saját, egyébként antiklerikális történelemtanárom is ezt tanította), ez azonban értelmetlen lenne: ezek a javak sosem kerülnek a pap tulajdonába.

Az egyház tehát olyan módon szerez javakat, mint bárki más: a természetjog és tételes jog alapján. A hívők kötelesek valamennyire, lehetőségükhöz és indíttatásukhoz mérten részt vállalni a költségekből, erre pedig a megyéspüspök köteles őket alkalmas módon figyelmeztetni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. július 16. 12:39
Miféle "egyházi tized"?
Sulammit
2014. július 16. 12:39
De, hát az esztergomi, budapesti bazilika, Mátyás templom, nem szépek, gyönyörűek! Nem lehet betelni vele. Miért giccs? Művészet!
Sulammit
2014. július 16. 12:36
Először is NINCS egyházi tized. És, ha nincs, akkor nyilván nem adok azt ami nincs. Perselypénzt vasárnaponként gyűjt az egyház. Mindenki annyit ad, amennyit tud, 50, 100, 200, vagy 500 forintot. Ha nem ad semmit, akkor nem ad. Egyházi tizedet a baptisták és a hitgyülisek szednek. A hitgyülisek plussz minden vasárnap 10 ezer forintot kérnek. Ha 5 gyereked van akkor is. Azt hittem, hogy a belsejükre gondoltál. Mert azok még szebbek. Mond neked az a név valamit, hogy Hild József? Ő tervezte az esztergomi és a pesti bazilikát. A pestit Ibl Miklós folytatta. Schulek Frigyes újította fel a Mátyás templomot, - a Halászbástyát és a János hegyi kilátót is ő tervezte - amin Lotz Károly és Székely Bertalan is dolgozott. Ezt nevezed te giccsnek? Ráadásul az a rossz hírem van, hogy egyik sem "középkori giccsek" nem a középkorban épültek.
Sulammit
2014. július 16. 12:36
Magyarországon nem 300 templom van, mert Budapesten 216 a számuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!