Vállaljuk a történelmi felelősséget!

2014. április 16. 15:30

Őszinte választ kell találnunk arra, hogyan történhetett meg a 70 évvel ezelőtti tragédia, hogy miként fordulhatott az ország egykori vezetése saját népe ellen – és hogyan fordíthatta el a fejét a bűnöket látva sok millió magyar.

2014. április 16. 15:30
Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
Mesterhazyattila.hu

„Ma, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján minden magyarnak őszintén szembe kell néznie a múlt tragédiájával, és őszintén szembe kell néznie napjaink fenyegetéseivel is.

Őszinte választ kell találnunk arra, hogyan történhetett meg a 70 évvel ezelőtti tragédia, hogy miként fordulhatott az ország egykori vezetése saját népe ellen – és hogyan fordíthatta el a fejét a bűnöket látva sok millió magyar. De az is meg kell kérdeznünk, hogy az ország mai vezetése miért fordul szembe a holokauszt túlélőivel és leszármazottaival.

Mert a kormány nem a holokauszt-áldozatok emlékének ápolásával foglalkozik, hanem az egykori elkövetők bűneinek tisztára mosásával próbálkozik. A német megszállás emlékművére - nincs szükség. Mert nem a szembenézést szolgálja, hanem a szembenállást mélyíti. Nem a társadalmi megbékélést szolgálja, hanem az ellenségeskedést. Nem nyugalmat hoz, hanem feszültséget szít.

Felmentésre, bűnbocsánatra senki nem tarthat igényt az egykori felelősök közül – ahogy a történelem meghamisítása sem adhat a mai felelősöknek feloldozást. Nincs olyan ideológia, amely igazolná az Orbán-kormány szándékát, az emlékmű létjogosultságát, védelmezőinek igazát.

Ma is felelősségünk védelmezni a történelmi igazságot, kivívni a jog- és esélyegyelőséget, megteremteni biztonságos életet. Arra van szükség, hogy ezek érvényesüljenek a magánéletben éppúgy, mint a közéletben, Budapesten éppúgy, mint a városokban, falvakban, az országban mindenütt.

A mai napon minden őszinte demokratával közösen megfogadjuk, hogy vállaljuk a történelmi felelősséget. Ezért, amikor a mai napon tisztelettel fejet hajtunk az áldozatok emléke előtt, rájuk éppúgy emlékezünk, ahogyan az elkövetőkre emlékeztetünk. Mert csak így tanulhatunk a múltból, és csak így akadályozhatjuk meg, hogy az egykori bűnöket elkövessék megint. Csak így kerülhet közelebb a valódi szabadsághoz, a békéhez és a biztonsághoz minden magyar.

Mesterházy Attila

elnök”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2014. április 17. 10:09
"A mai napon minden ŐSZINTE demokratával közösen megfogadjuk,.." És mondd, hányan vagytok ŐSZINTÉK, és hányan DEMOKRATÁK? Ez pont annyira őszinte, mint a bocsánakérés az erdélyi magyaroktól. Azt is valamilyen önös érdekből tetted.
Peter8811
2014. április 17. 08:06
"Elfordították a fejüket" Attis én annyira utállak benneteket Bokros Lajos bácsival együtt, hogy ha most jönnének az ámerikai felszabadítók, nem fordítanám el a fejem, hanem meg is mutatnám nekik melyik pártház pincéjében bujkáltok Lajos bácsival Együtt PM.
Peter8811
2014. április 17. 07:58
Attis nektek zsidóknak kellene szembe nézni az izraeli gumilövedékkel térdmagasságban.
Peter8811
2014. április 17. 07:53
"Vállaljuk a történelmi felelősséget!" Én a helyedben csak a gumilövedékért vállalnák felelősséget mert csak az tartozik rád a másikért meg már felelősségre vontak mindenkit aki érintett volt a sikertelen holokausztban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!