Himnuszra noszogatni...

2014. március 18. 07:26

Módszertani útmutatót bocsájtott ki a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, valamint a Nemzeti Örökség Intézete az állami megemlékezésekről.

2014. március 18. 07:26
Veress Jenő
Népszava

„De nézzük csak a paragrafusokat tovább: »14.2. Himnusz. Fontos, hogy a Himnuszt a jelenlévők is énekeljék, ne csak hallgassák«. »14.9. Fontos, hogy a Szózatot a jelenlévők is énekeljék, ne csak hallgassák. Erre a moderátor is szólítsa fel a megjelenteket« (De nem ám individuláisaan összevissza! »A moderátor megköszöni a részvételt és a Szózat eléneklésére szólít fel: most pedig a megemlékezés lezárásaként együtt énekeljük el a Szózatot.«). 

De mindezen felül ne hagyjuk szó(zat) nélkül a lényeget.

»A megemlékezés egy jelentős esemény vagy személy emlékére szervezett ünnepélyes rendezvény. Célja az emlékezet ébrentartása vagy felébresztése, illetve a tisztelet kifejezése társadalmi szinten, nagy nyilvánosság előtt. A sikeres megemlékezés akkor éri el a célját, ha eleget tesz a társadalom részéről felmerülő elvárásoknak az ünnepi rendezvény lebonyolításának praktikus elemei (időtartam, körülmények, tartalom) tekintetében is…. A rendezvény szervezésének kezdeteként tájékoztatás céljából keressék fel a megemlékezés tárgyát képező személyhez vagy eseményhez köthető szervezeteket, esetleg családtagokat. Az előzetes megbeszélések alkalmával együttműködések, támogatások, társadalmi összefogások születhetnek.«

Ej, Boross úr, Boross úr! Hát ezt a csudálatosan praktikus, alig pártállami lehü gyűjteményt miért nem tetszett kiadni a Holokauszt Emlékév nekiveselkedése előtt? Együttműködés, megbeszélés, összefogás, meg egyebek, amit tetszik mondani… Hát nem szebb, jobb lett volna így? 

Nem vagyok naiv, tudom, hogy mire nem vonatkoznak a veretes mondatok. Ellenben így még groteszkebb, ellentmondásosabb minden. Mondhatni vadul exponálja mindazt, amit a mai kormány tesz, illetve nem tesz.

Üzenem, Tanácsi Hivatal már nincs - de még lehet. Ha ez így megy tovább…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. március 18. 16:31
Kedves Veres elvtárs-mért nem lettél Benő? Ja így már értethető. Majd akkor leszel csak ha a fejed lágya BENŐ! Eltársak, az ankétot megnyitom. Énekeljük el a Bunkócskát!------- Eltársak, az ankétot bezárom. Énekeljük el az Internációt!
balbako_
2014. március 18. 12:18
Magyarország jobban teljesít! ( Ha ezek az ellenzék problémái )
1120
2014. március 18. 12:14
Rád mindez nem vonatkozik. Te csak dudorászd az internacionálét, te okádék! XD
states
2014. március 18. 08:53
Hej azok a legendásan régi szép idők, amikor a Himnusz helyett az Internacionáléra noszogattak, hova, mivé lettetek? Ismeretlen, 21. századi népszavás keservei
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!