Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Caesar pártja

2014. március 02. 08:39

Mára Orbán Viktor és a Fidesz az egyetlen vezér- és konfliktuselvű, központosított pártmozgalom közel és távol.

2014. március 02. 08:39
Lengyel László
NOL

„Óhatatlanul feltesszük magunknak a kérdést: honnan származik a 2010 utáni pretoriánus rendszer? Vajon az 1998–2002-es első Orbán-kormányban gyökerezik, vagy inkább abban a pártszerkezetben, amelyet Orbán a Fideszből a 2002–2010-es ellenzéki korszakban teremtett? Hajlok arra, hogy az utóbbiról van szó. Az első Orbán-kormány már mutat ugyan jeleket a vezérközpontú, konfliktusos politikára, de az állami rendszer megőrizte az alkotmányos súlyokat és ellensúlyokat.

Felhasználta, sőt kiterjesztette a központi bürokráciát, de nem korlátozta az önkormányzati önállóságot, és egyezkedett a nagy gazdasági és társadalmi érdekcsoportokkal. Orbán Viktor már megkezdte a Fidesz átformálását, de még ingadozott az élcsapat/mozgalom, ideológia/ életforma, választási média/néppárt ellenpólusai között. Orbán a Fidesz teljes belső átalakítása, vezérközpontúvá tétele, ellensúlyainak lerombolása révén próbálta ki, mit lehet tenni egy államszerkezettel. (...)

Rossz idők járnak a ragadozópártokra és vezetőikre. Isztambulban és Kijevben sem kérnek belőlük. Mára Orbán Viktor és a Fidesz az egyetlen vezér- és konfliktuselvű, központosított pártmozgalom közel és távol. Igaz, Magyarországon sikerült megfertőznie az ellenzéket is. De nem tudom elképzelni, hogy a merev magyar pártrendszer tartósan fenntartható lenne. Pontosan látjuk, hogyan lehet a vezérelv szélsőséges alkalmazásával elmenni a legmesszebb a társadalmi, gazdasági és politikai felelőtlenségben. Hozni megkérdőjelezhetetlen döntést a forint tönkretételéről, Oroszország mellé állásról, Európa elleni szabadságharcról, a középosztály szétveréséről, a szegények kitaszításáról, gyerekeink jövőjének megsemmisítéséről.

2006 őszén kérdeztem először: Brutus, te alszol? Akkor hangosan kiáltottam, ma szomorúan és lemondóan kérdem. A pocakos, csatavesztő Caesar számtalan szeme és füle nézi és hallgatja Brutus szuszogását. Brutus maga se tudja, hogy ő Brutus. Felesége és gyerekei, ezer baja van. Hagyják őt békén. Lehet, hogy igaza van. Én rajta vagyok a proskribáltak listáján. Nekem nem lehet igazam. Meg kell értenem, hogy se most, se az elkövetkező években nem találkozhatnak velem. Munkahelyem megsemmisítését tekintsem a sors akaratának. Legyek megértő: az országnak nincs szüksége rám, se a magamfajtákra. Krónikám végéhez érkeztem. Csak Tacitus szavait idézhetem: »Kevesen tudják belátásukkal a tisztes dolgot az aljastól, a hasznost az ártalmastól megkülönböztetni… Mert az országok leírása, a csaták sok fordulata, a vezérek dicső vége leköti és felélénkíti az olvasók figyelmét: mi szörnyű parancsokat, szüntelen vádaskodásokat, álnok barátságokat, ártatlanok vesztét és a pusztulásnak ugyanazokat az okait soroljuk egymás után; ellenünk hat a dolgok egyformasága és a csömör.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nisz
2014. március 02. 18:00
"2006 őszén kérdeztem először: Brutus, te alszol?" Ez elég baj, Lengyel elvtárs. Azt kellett volna ugyanis kérdeznie: "Ferenc, te miért nem mondasz le?"
kitiltott
2014. március 02. 16:58
Laci CSak egy olyan ellenzéki veztőt nevezzél nómeg akire büszkék lehettek.. csak egyet csak egy olyan intézkedést nevezzél meg amit nem vontatok vissza amire büszkék lehettek..csak egyet.. csak egy olyan célt nevezzél meg Orbán Viktor leváltásán kívül amiben egyet is értetek csak egyet.. Laca a londoni fogadó Irodákban már lehet fogadni ha ti nyertek hány napig lesz Mesterházy a ME..és mikor jön elő egy vaskos dossziéval Gyurcsány hogy ez mind attila bűne.. tudod mindenkiről van egy dossziéja ..erről a baloldalról.. ha írna egy könyvet a cigókat kitúrnák a börtönökből annyi bűnt követtek el.. van még kérdés Ildikó?
Qsza
2014. március 02. 16:43
Olyan félreérthetően szép ennek a posztnak a vége, olyan, mintha Lengyel búcsúlevele lenne. Milyen gyönyörű tavasznak néznénk elébe, ha szögre akasztaná a szürke kardigánt és boldog nyugdíjasként gyümölcsfákat oltana a hétvégi telken...
DrFülig Jimmy
2014. március 02. 16:38
Ukrán moszkovita már tudja,ebül szerzett jószág ebül vész el.Moszkovityenka nemsokára rájön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!