Vita a zsidó identitásról

2014. március 16. 23:47

Meggyőződésem, hogy a hazai magyar antiszemitizmus egy jó része abból fakad, hogy a „zsidó” fogalmát egy sejtelmes, misztikus aura lengi körül, amelybe mindent bele lehet látni.

2014. március 16. 23:47
Köntös László
reposzt

„Na, végre, mondom magamban. Alapvetően fontosnak tartom, sőt a jövőnk egyik kulcskérdésének a zsidó-keresztény kulturális identitás viszonyáról és problematikájáról való diskurzust – elfojtások helyett. S már érzem is, ahogy leírom, hogy »zsidó«, a kifejezés megtelítődik történelmi asszociációkkal, s a gyomrom máris görcsben van. Ez úgy nagyjából mindent elmond a hazai helyzetről. Megterhelt téma ez, nincs is rá szókészletünk. Meggyőződésem, hogy a hazai magyar antiszemitizmus egy jó része abból fakad, hogy a »zsidó« fogalmát egy sejtelmes, misztikus aura lengi körül, amelybe mindent bele lehet látni. Ugyanakkor ennek az oka nem feltétlenül csak az, hogy a »nem zsidóknak« homályos képzeteik vannak a »zsidókról«, hanem az is, hogy a mai magyar, önmagát zsidóként felismerő öntudat sincs teljesen tisztában önmagával: az útkeresés gyötrelmes idejét éli. Számomra ez ennek a vitának a legfontosabb üzenete, az összes többi vonatkozással nem foglalkozom. (...)

A szekularizációnak ez az egyik alapvető sajátossága, amely a kereszténységben is lezajlott. Ez abban mutatkozik meg, hogy miközben a vallás primer funkciója, a vallás maga, leépül, addig a vallás történelmi gyökerekre visszanyúló közösségi eredetképző-kulturális, értelemadó funkciója, vagy Szántó kifejezését használva, etnokulturális szerepe mégis csak megmarad. Ez egészen egyszerűen abból következik, hogy minden kultúra vallási eredetű, s ez a legszélesebb identitáskeret akkor is megmarad, ha amúgy az eredetileg tisztán vallási alapozottságú közösség a szekularizáció folyamatában elveszíti vallási öntudatát. Ezt legjobban az ünnepek fejezik ki.  Mondhatjuk tehát például, hogy a nyugati kultúra nem keresztény többé, hiszen a vallásos keresztények egyre inkább kisebbségbe kerülnek, ám ez még nem fogja megszüntetni azt a tényt, hogy a világ kultúráihoz viszonyítva a világnak ezen a részén mégis csak a nyugati kereszténység ma is az első számú identitásalkotó tényező.  S ezt mi sem mutatja jobban, mint az a körülmény, hogy a mai domináns nyugati narratíva a kereszténységgel szemben határozza meg önmagát.

Gerőnek igaza van abban, hogy származás és vallási identitás nem egymást feltételező tényezők. Származásból semmiféle vallási identitás nem következik. Ez ma tarthatatlan lenne. Ma tényleg bárki szabadon megválaszthatja identitását. Elvileg.  Ám ugyanakkor szerintem téves az az elképzelése, amely a vallásra úgy tekint, mint valamiféle, a közösségi önértelmezéshez, legyen az etnikai vagy nemzeti alapú, véletlenszerűen »hozzácsapott« járulékos és mellékes díszítőelemre, s amely a közösségi öntudat egyéb vonatkozásaitól izoláltan működik. Évezredes folyamatokról van itt szó, s eléggé felszínes elképzelésnek tűnik az a feltételezés, hogy a történetileg kialakult előzetes közösségi identitáskeretek tisztán a racionalitás síkján, egyik pillanatról a másikra valóságosan felszámolhatók. Ez a filozófiai liberalizmus nagy tévedése, mert nem ismeri a közösségi identitás belső természetét, s az egyént tisztán racionális alapozottságú, a közösségi múltról leválasztott, teljesen független és szabad jelenidejű entitásnak tételezi. Nem az. Az etnokulturális önreflexió ebből a szempontból nem más, mint az öntudatra jutásnak az a folyamata, amelyben az egyén fölismeri önmagában azt, aki amúgy mindig is volt, még ha nem is tudott róla. Ezt hívnám én kulturális megtérésnek, amely meghaladja a posztmodern hamis képzetét a kulturális relativizmusról, a kontextuson-kívüliségről, mint az állítólagos modernitás állítólagos feltételéről. Ha jól sejtem, ez a folyamat egy posztszekuláris korszak felé mutat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2014. április 21. 07:59
Az mszp-sek Orbánt most is a kamerába röhögve lecigányozzák, a jobbikosok is zsidesznek mszp-vel karöltve, és nincs kétségem afelől, hogy az feleség verést is ilyen szanyi és társai terjesztették, mint a lekölykedzett "szófordulatot" is amikor megszületett az ötödik gyermekük - bár - a suttyó szanyi tagadja. Csak azt nem értem, ha Kádár alatt 20 évig diplomáciai kapcsolatunk sem lehetett Izraellel, miért érzik szükségét, hogy kizárólag a baloldali kormányzásban érezzék jól magukat. Ezt mondták a múltkori konferencián elhangzott Orbán beszéd után-közben kiadott szégyenteljes közleményükre reagálva, riporteri kérdésre a volt mazsihisz elnök, hogy az a bajuk, hogy a jobb oldal van hatalmon. Pedig a baltól nem kaptak semmit.
Arma Gedeon
2014. április 21. 07:58
"Ha valaki lenéz és utál valamit, akkor az előbb-utóbb kiérződik a szavaiból és a gesztusaiból." Pontosan erről van szó. Ha valakik tudatosan úgy nevelnek, hogy másokat származásuk miatt utáljanak, lenézzenek, az előbb-utóbb fizikai agressziót is fog eredményezni részükről az utált csoport tagjai iránt, durva esetben ez népirtásba is torkollhat. Tele van a net fősodor nyugati cikkekkel arról, hogy Izraelben az ortodox zsidókat kicsi gyerekkoruktól kezdve a keresztények leköpésére tanítják. Horowitz könyve (Reckless rites) a főleg Purimkor megnyilvánuló keresztényellenes zsidó agresszióról bemutatja ennek a tudatos gyűlöletre nevvelésnek a következményét. Azok, akik telerakták a zsidó teológiát és liturgiát a nemzsidók megvetésével és a pusztulásukért való imákkal, tökéletesen tudták, hogy ezzel a zsidó közösség tagjait lényegében beprogramozzák a nemzsidók elleni ürük agresszióra. Ennek ismeretében te miért Csurkát szidod? Miért nem a mássággyűlölet köré épülő zsidó vallást? Csurka csak rámutatott, hogy a zsidók ergy nemzsidógyűlöletre épülő nevelési program termékei és ennek megfelelően viselkednek irántunk. Bűnös a meteorológus, ha szól, hogy vigyázat, hurrikán közeledik?
acido domingo
2014. április 21. 07:57
Ha valaki lenéz és utál valamit, akkor az előbb-utóbb kiérződik a szavaiból és a gesztusaiból. Ahhoz sem kell kereszteket taposni, hogy valaki keresztényellenes legyen. Tessék régi Magyar Fórumokat böngészni. A csurkista szubkultúra fő hívó szava a zsidó fenyegetés elleni harc volt. Hogy ezt ki hitte el, és kinél volt cinikus számítás, azt nem tudom.
Arma Gedeon
2014. április 21. 07:57
Hitler a cionisták csodafegyvere volt. A német, magyar stb. nemzeti érdek a zsidók asszimilációja, integrációja volt. Amikor Hitler betiltotta a vegyesházasságot, a német cionista szövetség lelkes nyilatkozatban üdvözölte ezt, azzal, hogy ők is a tiszta fajok megőrzésének hívei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!