Hitoktatás, vagy amit akartok

2014. március 06. 19:04

Én nem tudom, hogy mások hogyan oldják meg a hitoktatást az iskolában, de nálunk eléggé gyötrelmes.

2014. március 06. 19:04
Jakab Bálint
reposzt

„Én nem tudom, hogy mások hogyan oldják meg a hitoktatást az iskolában, de nálunk eléggé gyötrelmes. S oka van annak. Például van egy közel nyolcvanezer lakosú megyeközpontban tizenkét állami kézben lévő általános iskola, megpúpozva a környező falvak gyerekeivel, merthogy a szülők, ha már bejárnak dolgozni, behozzák gyerekeiket is. Némelyek a jobb tanítás minőségének reményében, másoknak meg egyszerűbb logisztikailag kivitelezni a gyerek szállítását, illetve délutános felügyeletét. (...)

Be is mentünk a három „nagy egyház” papjai elegánsan az iskolába, tájékoztatni. Voltak is négyen, az igazgatónő mentegetőzése közepette. Csakhogy a dolog többet sejtetett, merthogy egyik gyerekünk, aki történetesen az idén érdekelt a hitoktatásban, már előtte egy nappal kényszeríttetett az osztály egészével leadni a nyilatkozatokat a hit vagy erkölcstanról. Ó, de sajnálom, de sajnálom, sopánkodott az igazgatóasszony, mígnem kitört belőlem az addig visszafojtott őszinteség: eléggé érdekes, hogy tájékoztatni hívtak akkor, amikor már a szülők leadták a nyilatkozataikat. Tetszik tudni, úgy szokták mondani: ez olyan, mint halottnak a csók.

Ki akarja így a hitoktatást? Íróasztalok mellől!

Volt-e valaki, aki végiggondolta, s ha nem, miért hajszolnak bele ebbe a kilátástalan és olykor megalázó küzdelembe embereket, lelkipásztorokat, hitoktatókat? Hogy lelkifurdalásuk legyen. Mert egy faluban, egyetlen iskolában meg lehet oldani. Egy városban, tizenkettőben egy embernek ezt aligha. Vagy kettőnek, ha kerít maga mellé egy hitoktatót, vagy éppen kettőt. Hogy érzi magát egy gyerek, akit kiemelnek osztálytársai közül és egy poros szertár hátsó zugába kényszerülve szerez tapasztalatot a keresztyén élet szépségeiről? Nem tudom.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
regiszter
2015. május 26. 19:24
Csak egy pár példa: Ferenc pápa: Nézetei lényegében dajkamesével ötvözött kommunizmusnak nevezhetőek. Ha megvalósulna, amit hirdet, a világgazdaság rövid úton összeomlana, globális éhínséget produkálva. Jézus: egy félbolond gyökértelen csavargó, aki megtagadta saját családját, hogy légvárakat építsen. A természetes erkölcs és szépség ideálját, amit a "pogány" antik kultúrák képviseltek a feje tetejére állította, s a semmirekellőket emelte piedesztálra. Komolyan gondolja bárki, hogy ez a zavaros fejű futóbolond egy lapon említhető Arisztotelésszel vagy Marcus Aureliusszal? Teréz anya: nem a szegényeket szerette, hanem a szegénységet, annak fenntartásában működött közre. Az kevésbé zavarta, ha egy csecsemő éhen halt - elvégre az angyalok vitték a mennybe a lelkét - mint ha valaki óvszert használt, ez utóbbi ugyanis súlyos bűn a mesevilágbeli isten szemében. Szent Antal, mármint ha a Páduaira gondolsz, hogyne ismerném. A plébános atya szerint 20 forintért teljesíti a kívánságomat. (Az árfolyam gondolom azóta emelkedett.) Kis Szent Teréz: ma skizofrénia miatt elmegyógyintézetbe zárnák, akkor inkább kolostorba vitték. Szent Rita: szerencsétlen sorsú asszony, aki annyira bevette a sok mesét, hogy a saját testét kínozta. Péter: analfabéta halász, akit elhagyta a családját egy Jézus nevű zavaros elméjű hajléktalan miatt. Pál: minden modern fanatizmus ősatyja. Sose találkozott Jézussal, de azért mégis mindig mindent jobban tudott mindenkinél. Várta a világvégét, de az csak nem akart összejönni szerencsétlennek.
regiszter
2015. május 26. 19:24
A bencéseknél. Egy élere szóló lecke volt.
balbako_
2014. április 20. 16:18
Maga nem ezeket tanulta oszt mégis milyen hülye lett.
régilaci
2014. március 09. 16:36
Igen, tudtommal számukra is tavasszal van a tájékoztató... De a 2., 4., 5., osztályok már ott vannak az iskolában. Most ők érintettek a leendő elsősökön kívül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!