A kijevi ördöglakat

2014. február 19. 17:21

Egy ország nem attól lesz erős, hogy kormánya erős, hogy vaskézzel irányítják. Erre a legkézenfekvőbb példa Ukrajna.

2014. február 19. 17:21
Tóth-Czifra András
Index

„Ellentétben azzal, amit a magyar miniszterelnök is gyakorta állít, egy ország nem attól lesz erős, hogy kormánya erős, hogy vaskézzel irányítják. Erre a legkézenfekvőbb példa Ukrajna. Vlagyimir Putyin célja, hogy erős, oroszbarát kormányt, viszont gyenge országot hozzon létre, amely – hasonlóan Belaruszhoz – kiszolgáltatott helyzetben van Oroszország irányába. Itt érdemes megjegyezni, hogy a paksi bővítéssel Putyin hosszú távú célja Magyarországgal is ugyanez. Nem is lehet más – ez, ha másból nem, az orosz külpolitika logikájából egyenesen levezethető.

Az orosz államfő számára ráadásul a tét hatalmas. Az orosz gazdaság ugyanis lassul, egyes elemzések szerint akár recesszióba is fordulhat. Ha az orosz gazdaság nem tudja kitermelni azt a pénzmennyiséget, amelyre az államfőnek szüksége van egyfelől az orosz választók, másrészt saját politikai-gazdasági klientúrájának lekenyerezéséhez, az könnyen belpolitikai instabilitáshoz vezethet. Putyin ezt a gazdasági-politikai űrt igyekszik birodalmi politikával helyettesíteni, amely egyrészt új piacokat és gazdasági lehetőséget, másrészt nagyobb politikai mozgásteret teremtene Oroszországnak. A birodalmi politika ékköve pedig – szimbolikus, diplomáciai, de legfőképp üzleti okokból – Ukrajna. Ebből Putyin saját politikai túlélése miatt sem engedhet.

Pontosan emiatt nem képzelhető el jelenleg egyik fél számára sem valós lehetőségként az ország sokat emlegetett kettéosztása. Az ötlet gyakorlati problémák sorát is felveti: nem világos, hol kezdődik »Nyugat-Ukrajna« és hol végződik az »oroszpárti Kelet«. Bár az elmúlt hónapok tüntetései döntően az ország nyugati részében alakultak ki, az EU-párti külpolitikának és főként a korrupt Janukovics-rendszerrel szembeni fellépésnek Kelet-Ukrajnában is vannak támogatói. Nincsen világos választóvonal, mint például annak idején Jugoszláviában volt. Az elszakadási törekvések így vitákat és szinte biztosan véres harcokat hoznának magukkal.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bro222
2014. február 19. 22:24
Érdekes, egyik libsi se bizonygatta annak idején, hogy az IMF hitel béklyó lenne, pedig annak a keretét csak a bankok élvezhették, a lakkossághoz meg már csak a megvonások jutottak el...
kuwiq
2014. február 19. 19:03
Ellentétben az álításoddal, a miniszterelnök nem a kormány erősségét hangsúlyozza, hanem az országét. Ami a magyar érdekekért kiálló komány nélkül nem képzelhető el. Gyenge, a nemzeti érdekekért nem kiálló, gyakorlatilag sodródó kormányzás pedig gyenge, összeomlás szélére kerülő országot eredményez. Ezt már tapasztalhattuk is a böszme országlása idején. Némi hasonlóságot mutat, hogy ha gumilövedékkel ugyan, de ő is a nép közé lövetett, mint janukovics!
blackhorse
2014. február 19. 19:02
Valóban nem az a lényeg,hogy a kormány erős vagy kevésbé,ha úgymond kivetik rá a hálójukat a 'nagyok' valamelyike.Ukrajnában azért a helyzet sokkal bonyolultabb,mint azt sokan gondolják.A határról meg annyit - mármint,hogy nehéz eldönteni hol kezdődik és hol végződik a keleti ill, nyugati része vegyenek példát Trianonról,ott sem érdekelt senkit mennyi magyart csatolnak el.Nem azért,mert indexes a cikk,de szer,minden mondata cáfolható.
botto
2014. február 19. 18:43
Annyiban igaza van hogy Putyinnak gondolnia kell a jövőjére ,mert a gáz és olaj bevételei csökkeni fognak a következő 10évben, a megnövekedő kínálat miatt (palagáz,palaolaj). Így kevesebb lesz a bevétele, azaz más módon kell biztosítani az országa gazdaságát. Az a politika amit folytat, közte a vámunió létrehozása pontosan ebbe a tervbe illik bele. Ukrajnát pedig akarja vinni. Ami Magyarországot illeti az egy érdekes dolog. Magam nem tudom eldönteni hogy OV éppen kinek pávatáncol, egy biztos lassan eljut egy pontra ahol már maga se tudja és el fog esni a sok pörgéstől :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!