Káin bélyege

2014. január 02. 07:27

Ferenc pápa nagyon aktív és nagyon hatásos egyházi vezető, de a körülötte levő médiafelhajtás nem jelenti azt, hogy a társadalom jobbá, szeretetteljesebbé vált

2014. január 02. 07:27
Sitkei Levente
MNO

„Hát őrzője vagyok én testvéremnek? – kérdezte Káin, miután irigységből és önzésből megölte testvérét, Ferenc pápa pedig erre mutatott rá, igenis őrzői vagyunk egymásnak, akármit tanít is a mai kor szelleme. Minden ember felelős minden emberért, egy közös atya gyermekeiként ez kötelességünk. Ha ez nem megy, akkor marad a biztonsági lánc, a szomszéd zöldebb füve s a mészárlás Szíriában.

Ilyenkor a tévé is bemutatja, milyen nagy tömeg lepte el a Szent Péter-bazilikát, milyen sokan vágynak arra, hogy a pápa szavát hallják. Akár meg is nyugodhatunk, hogy nem veszett el minden, még mindig tömegeket mozgat meg az evangélium. De illúzió azt hinni, hogy Ferenc pápa népszerűsége az isteni üzenetből fakad. A mai kor szelleme szerint nem szabad semmiféle felső hatalmat elfogadni, a példaképeket össze kell törni. Ne nézzünk fel senkire, csakis egyetlen ember számít, ez pedig az, aki ezeket a sorokat olvassa.

Ferenc pápa tegnap arra szólította fel a híveket, hogy háromszor egymás után mondják: Mária, Isten anyja, ahogy az ötödik században az efezusi zsinaton tették a régi keresztények. Szűz Mária kultusza valaha nagyon élő volt, mára eltűnőben van, épp a testvériség érzésével együtt.

Ferenc pápa nagyon aktív és nagyon hatásos egyházi vezető, de a körülötte levő médiafelhajtás nem jelenti azt, hogy a társadalom jobbá, szeretetteljesebbé vált. Ő egyszerűen virtuálisan és fizikailag is népszerű, az elgondolkodó, roppant bölcs Benedek után fiatalos és friss, pedig pontosan ugyanazt az üzenetet adja át. Akinek van füle, hallja, de nagy kérdés, hogy ki akarja hallani az isteni üzenetet, meghallani az evangéliumot a média alkotta zűrzavaron keresztül, s ki az, aki inkább beteszi a füldugót, hogy továbbra is csak magával foglalkozzon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2014. január 06. 16:05
Nocsak.. OIrbán a katolikusok ellen üzent.. miközben kétpofára pénzeli őket közpénzből... Még jó, hogyha a pápa erre nem is alkalmas, legalább a kedves vezető körül "a társadalom jobbá, szeretetteljesebbé vált"
kgyula
2014. január 03. 15:02
Erre azt fogja neked válaszolni, hogy "nem esek" (ha ismeri az ikes igék ragozását, akkor "nem esem")... :)
Feltuki és Gogylász
2014. január 02. 16:58
Ha valamihez nem értesz minek szólsz bele?
Senye Péter
2014. január 02. 12:15
Esel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!