Rendszerváltás az idegenelhárításban

2013. november 08. 11:43

Ha valójában a menekültelhárítás mozgatja, annak pompásan megfelel majd az új szabályozás.

2013. november 08. 11:43
Helsinki
Helsinki Figyelő

„A menekültügyi szabályozás finomságai kevés embert izgatnak Magyarországon. Pedig mint cseppben a tenger mutatkozik meg benne a hazai jogalkotási gyakorlatnak és magának a magyar államnak a valós természete. A kevés hozzáértő érdeklődő (köztük a Helsinki Bizottság) már tavasszal figyelmeztetett arra, a menekültügyi törvény elsietett, megszorító, több ponton a nemzetközi szabályokkal ellentétes módosítása (ilyen volt a például menekültügyi őrizetnek, a menedékkérők rabosítása lehetőségének a bevezetése), nem csak az oltalomra szoruló külföldiekre hoz bajt, hanem a hatóságokra is.

Várhatóan idén a tavalyinak a tízszeresére nő majd a Magyarországon benyújtott menedékkérelmek száma. A hatóságok és a politika arra jutott, ennek egyedül az az oka, hogy a menedékkérelmüket először benyújtók esetében az idegenrendészeti őrizetet átmenetileg (féléven át) megszüntették. Így kissé átpolírozva a korábbi szabályokat a kormánypárti képviselők tavasszal létrehozták a menekültügyi őrizet jogintézményét, és újfent lehetővé tették a menedékkérők rabosítását. (...)

Beismeréssel ér fel, de legalábbis árulkodó, hogy a rendelettervezet csak azzal számol, hogy az ügyfél nem működik együtt a »hatóságokkal«, fel sem merül annak a lehetősége, hogy a családsegítő vagy a BÁH rosszul vagy tessék-lássék végezhetné dolgát, és ezzel maga az állam akadályozná az integrációt vagy egyszerűen csak a juttatások igénybevételét. Hiányoznak az ügyfél érdekeit védő garanciák. Mindennek a gyakorlati következményei már most megjósolhatók: konfliktus esetén a menekültnek vagy oltalmazottnak nem vagy alig lesz esélye érvényesíteni jogait a hatósággal szemben.

Felelőtlenség a menekültellátást azokra a teljesen felkészületlen és eszköztelen családsegítő szolgálatokra bízni, amelyek saját eddigi klienseik problémáival is nehezen birkóznak meg. Felelőtlenség lenne, ha államunkat valóban a menekültek integrációjának humánus és ésszerű célja hajtaná. Ha viszont valójában a menekültelhárítás mozgatja, annak pompásan megfelel majd az új szabályozás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. február 03. 23:05
Isten óvja meg Magyarországot az idegenektől! Nem állhat akaratunkban befogadni nem keresztény, idegen szokásokkal teli gyanús "bevándorlókat".
enes
2013. december 29. 14:59
"...Ha viszont valójában a menekültelhárítás mozgatja, annak pompásan megfelel majd az új szabályozás...” Svájc régen is, most is azt mondta: a csónak megtelt.
orion
2013. november 21. 16:44
Persze, eresszünk be mindenkit, feltétel nélkül, és hagyjuk azonnal szabadon kószálni! Az Európai Bíróság szerint mostantól a buzi négereket elsősorban. Vagyis izé.. szexuális irányultságukat az üldöztetéstől való félelmük miatt titkoló afrikai menekülteket.
PGuszti
2013. november 21. 16:43
Akkor gratulálhatunk a kormánynak. Semmi szükségünk nincs Európán kívüli menekültekre, különösen nem mohamedánokra. Akkor se, ha politikai okból menekülnek, akkor meg még inkább nem, ha - mint legtöbbjük - pusztán a jobb élet reményében jön. Ugyanakkor nekünk semmi erkölcsi kötelezettségünk sincs ezen Európán kívüli országok lakói felé. Mi nem gyarmatosítottuk, nem zsákmányoltuk ki őket, soha semmit nem kaptunk tőlük a tatárjárást és a törökdúlást kivéve. Magyar menekültek ezrei sem kerestek menedéket ezen országokban. Láthatjuk, hogy a nagy számú Európán kívüli menekült, bevándorló mint tette, teszi tönkre Németországot, Angliát, Franciaországot, Spanyolországot, Olaszországot, Belgiumot, stb. Tanulnunk kell belőle, és mindent meg kell tenni, hogy a legrosszabb híre Magyarországnak legyen a menekültek körében, hogy messze kerüljék el hazánkat. Van nekünk úgy is elég bajunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!