Hathárom, te csillag – Mit ünnepeljen a magyar?

2013. november 26. 08:21

Generációk szopják be ezt a maszlagot az évszázad mérkőzéséről. Mire föl?

2013. november 26. 08:21
narancsblog
narancsblog
„Nézzük a híreket, és nem hiszünk a szemünknek. Pár hete Szentesen felavattak Puskás Öcsi legújabb egész alakos szobrát, a hétvégén Áder János Buzánszky Jenőt fogadta, aki előtte a Debreceni Egyetemen (!) tartott előadást. Az MTI közleménye szerint »a kerek évfordulón a Kossuth rádió és a Duna Tv nemcsak a teljes mérkőzést tűzi műsorára, hanem háttérbeszélgetésekkel föleleveníti a kort, amikor az egész világ a mágikus magyarokról beszélt«. És még mindig nincs vége! Buzánszkyról és Grosicsról egy-egy metrószerelvényt is elneveztek.

Már az is röhejes, hogy szent tehénként tekintsünk egy barátságos meccsre, és nevezünk aranycsapatnak egy olyan együttest, amely pont ott esett pofára, ahol az aranyérmet osztották. Csakhogy röhögésről szó sincs, kínos feszengésről sem, pedig Rákosiék propagandafogása lassan az államalapítással, a nándorfehérvári diadallal, március tizenötödikével kerül egy polcra.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kamasuka
2013. november 26. 15:31
http://vs.hu/mega/6_3_az_evszazad_meccse/
Vén Csataló
2013. november 26. 14:07
Különös és hiábavaló erőlködés, hogy egy ilyen tornából felmentett libsi firkásztakony, akár csak a talpáig felköpjön az Aranycsapatnak, ami - ha tetszik ennek a nyomorult senkinek, ha nem - a halhatatlanságba focizta magát. Egyébként az 52-es Helsinki olimpián aranyérmet nyert ez a csapat - ezért kapta az "Aranycsapat" nevet. Persze miért is kellene ezt (vagy bármit is) tudnia egy ilyen libsi gyökérnek.
Bro222
2013. november 26. 13:04
Nem vagyok egy focirajongó, de még az én szememet is csípi az az érthetetlen öngyűlölet, ami ebből a kis harmafgyenge kis cikkecskéből. A hozzátok hasonlók még a suliban is csak a bukásokat tanítják, nem is csoda, hogy a libsi modell bedőlésre ítéltett...
müller
2013. november 26. 12:30
"Már az is röhejes, hogy szent tehénként tekintsünk egy barátságos meccsre..." Hogy az mennyire nem "csak" egy barátságos mérkőzés volt, azt jelzi, mekkora volt az érdeklődés a mérkőzés iránt mind Angliában, mind világszerte, rengeteg egyéb országban is közvetítették a meccset, aminek a rangját jelzi, hogy az angol királynő is ott volt a Wembleyben. Innen terjedt el Angliában és világszerte a "Magic Magyars" kifejezés, ami a magyarságról alkotott kép szempontjából óriási jelentőségű volt és valamelyest még mindig az, továbbá a labdarúgás egyetemes fejlődését is nagyban segítette ez a mérkőzés, ugyanis itt szembesült a világ futballja a magyar csapat korát messze megelőző játékával. "és nevezünk aranycsapatnak egy olyan együttest, amely pont ott esett pofára, ahol az aranyérmet osztották." Most ha szigorúan tárgyi alapon közelítünk, az Aranycsapat megnevezés már így is jogos, hiszen az olimpiai bajnoki arany megvolt. De nem attól volt "arany" az a csapat, hanem attól, hogy a világ legjobbja volt a maga idejében, hogy a világ legjobb játékosainak egész sora játszott benne. Olyan ez mint az "aranykor" vagy az "arany generáció" kifejezések.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!