Küldetésünk van a jobboldali nyilvánosságban

2013. november 18. 11:39

Nálam többet csak a magyar kreatívipar ügye köszönhet Navracsics Tibornak. Interjú.

2013. november 18. 11:39
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Kreatív Online

Azzal tisztában vagy, hogy nehezen fogod lerázni magadról, hogy csakis azért jutottál ilyen hamar idáig, mert Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter mögötted volt?

Nálam többet csak a magyar kreatívipar ügye köszönhet Navracsics Tibornak. Az évekig szunnyadó Design Terminál mára évi 300 rendezvénynapjával Budapest egyik legaktívabb közösségi tere, a Central European Fashion Days, a Budapest 3D Printing Days és más nemzetközi események gazdája, startup-találkozópontként a Prezi, a LogMeIn és a Ustream konferenciáinak helyszíne és olyan projektek főtámogatója, mint a Design Hét Budapest vagy éppen a Hello Wood. Kiemelt kormányzati háttérintézmények élén pedig szerintem politikai kinevezetteknek kell állnia. Ő sosem takarózhat azzal, hogy bár független és végig jót akart, a hatalom nem engedte neki megvalósítani az elképzeléseit.

Egy politikai kinevezettnél azonban az is felmerül, a kenyéradó gazda nem vállalja fel, ha valami nem stimmel a kedvencével, inkább eltussolja. Erre is elég sok példánk van. Neked mivel kell elszámolnod a minisztérium felé?

Azzal, hogy közmegelégedésre végezzük-e a munkánkat és értéket hozunk-e létre. Ehhez egyszerre kell értenünk a kormányzati szempontrendszert, ismernünk az érintett szakmák előtt álló nemzetközi kihívásokat és követnünk a tágabb nyilvánosság érdeklődését. Soha nem éreztem hátrányát annak, hogy a politika világából érkeztem, sőt, csapatommal szinte kizárólag támogatást tapasztalunk, mert partnereink azt látják, hogy valaki végre csinálni akar valamit. Egyébként egyetlen kormánynak sem érdeke, hogy a szakmában felháborodást keltő, vagy éppen érdektelenségbe fulladó intézményt kössön a nevéhez.

Én ebből a szempontból a Design Terminált inkább kivételnek látom. Nem gondolom, hogy a jelenlegi kormány ezen érdekek szerint szervezné meg például a kulturális intézményrendszert.

Ez megtisztelő, de szerintem nem vagyunk kivételek. Baán László Szépművészetije, Andy Vajna Nemzeti Filmalapja és Káel Csaba Müpája is hasonló elvek alapján működik, de említhetném Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkárt is, aki a startupszcéna aktív bevonásával dolgozik szakpolitikai koncepcióján.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Guinea
2014. április 27. 07:11
Ezért a kreativ kifejezésért kerékbe kéne őket törni.
gfischer
2014. április 27. 07:11
A jövő embere. Igazi fidesznyik kisztitkár. Cinikus, célratörő, keményen nyomja a tolvaly nyelvet,semmitől nem jön zavarba, semmin nem gondolkozik, igazából semmi sem érdekli a lóvén kívül. Még sokra viszi.
lionheart
2014. április 27. 07:11
isten ovja meg Magyarorszagot az ilyen marhaktol, mijnt ez a BNG. A jelenleg meno magyar startupoknak (Prezi, Logmein, stb) kozos tulajdonsaga az, hogy a magyar allamtol tokeletesen fuggetlenul ertek el, amit elertek. inkabb egy vallalkozobarat ado- es intezmenyrendszert talaljatok ki, nem ilyen kamu-marhasagokat, mint design terminal. Ja, olyan adorendszerre gondolok, ahol nem parthovatartozastol fugg, hogy be kell-e fizetni az afat.
Tyrker
2014. április 27. 07:10
Győrben van egy hittudományi főiskola, a helybéliek azt nevezik papipari technikumnak. Ők persze viccelnek. Teljesen komoly pofával nyilatkozni a "magyar kreatívipar ügyéről" viszont ultragáz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!