Egymással szemben

2013. október 22. 21:24

Próbálunk mítoszokat gyártani, igazságokat keresni. Példátlan nemzeti egységről, közös szabadságvágyról beszélni, miközben egészen másképpen képzelték el 1956 új rendjét a társadalom egyes csoportjai.

2013. október 22. 21:24
R. Tóth Gábor
Délmagyar

Próbálunk mítoszokat gyártani, igazságokat keresni. Példátlan nemzeti egységről, közös szabadságvágyról beszélni, miközben egészen másképpen képzelték el 1956 új rendjét a társadalom egyes csoportjai. Próbálunk hősöket találni magunknak, de választani akarunk Murányi Levente és Göncz Árpád között. Wittner Mária a forradalomban szintén halálraítélt Mécs Imrét már kitagadná '56 emlékéből. Wittner Máriát pedig Dániel Péter ügyvéd 180 nap közmunkáért cserébe »primitív, köztörvényes, randalírozó és lincselő prostinak« nevezheti.

»Magyarország nagyon szeret a múltba nézni, jellemzően bűntudattal, dühvel és sajnálkozva« – ezt a napokban nyilatkozta az Indexnek Allan Boyko, aki tíz évet töltött Magyarországon a Budapest Times főszerkesztőjeként. A kanadai férfi szerint rendkívül tehetséges nép a magyar, de a felelősöket mindig a múltban keresi. Mohácsnál, Trianonnál. A Moszkvából érkező tankokban. Mindig hátrafelé nézve. Keseregve elbukott forradalmainkon, befejezetlen, félresikerült rendszerváltásunkon.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. október 23. 09:28
Tolsztoj után szabadon: "A boldog országok mind egyformán boldogok, a boldogtalan országok mind a maguk módján azok." Egy hibánkat kell elhagyni, és rendbe jöhetnek a dolgok. Funartól Carnogurskyig rajtunk évődtek és joggal szomszéd politikusaink: félünk gyerekeket vállalni és felnevelni.
kjkj945
2013. október 23. 09:12
http://i1.ytimg.com/vi/D7t_pgmSsdE/hqdefault.jpg
kjkj945
2013. október 23. 09:11
http://www.youtube.com/watch?v=D7t_pgmSsdE
Tündér_Lala
2013. október 23. 08:57
Nemzeti egység volt abban, hogy az a velejéig rohadt, az embereket megalázó terrorhatalom tűnjön el, a gyilkos ÁVH szintén. Ennyi pont elég volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!