A nagy autonómiadilemma

2013. szeptember 24. 18:12

Erdély esetében a Székelyföldön kívül élő magyarok az alternatív nyilvánosságban manapság folyamatosan lövik a véleményvezéreket, politikusokat a kérdésükkel: értjük Székelyföld területi autonómiáját, de mi lesz velünk?

2013. szeptember 24. 18:12
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd
Heti Válasz

„Elméletileg a képlet világos: a külhoni magyarok különböző élethelyzetekben élik meg önazonosságukat, ami más stratégiát követel a tömbben élő nemzetrészek, illetve az interetnikus vidéken, valamint a szórványban élők számára. Elvileg ezeket a stratégiákat hangolná össze az úgynevezett integrált autonómiakoncepció három főeleme: területi autonómia a tömbben élő magyarságnak, kulturális és személyi elvű autonómia a többiek számára, illetve bizonyos települések esetében a sajátos jogállású önkormányzati státus is megoldás lehet.

Akkor hol a probléma, kérdezhetné az értő olvasó. A baj ott van, hogy értő olvasóból kevés akad; jóval kevesebb, mint amennyit szeretnénk, elmagyarázni meg nem magyarázzuk el. Ráadásul, hogy még nehezebb legyen, aki nem érti, az egzisztenciálisan nem érti ezt a képletet. Vegyük például a legnagyobb külhoni magyar közösség törekvéseit. Székelyföldön kívül élő magyarok az alternatív nyilvánosságban (kommentek, Facebook-bejegyzések) manapság folyamatosan lövik a véleményvezéreket, politikusokat a kérdésükkel: értjük Székelyföld területi autonómiáját, de mi lesz velünk? A román nagypolitika alappremisszáit elnézve okkal tartanak attól, hogy a székelyek önrendelkezését Erdély más részein különböző formában rajtuk »verik le«, és, sajnos, a magyarellenesség mesterséges fenntartása miatt ez néhol akár egészen konkrét formában is értendő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
PGYA
2013. szeptember 25. 18:32
A hipotézisem az, hogy a romániai magyar elit szabotálta el az autonómiát. Autonómia alatt értendő mindhárom szint, nem osztom-szorzom a területitől a kollektív jogokon át az emberi jogokig. Első bizonyíték volt erre a neptuni árulás, és aztán folyamatos árulás, amit az RMDSZ - mondhatni, hogy a romániai magyar elit politikai osztálya - a román kormányban való részvételével vagy annak külső támogatásával végrehajtott másfél évtized alatt. Milyen eredményeket tud felmutatni? Semmi különlegeset, amire olyannyira büszke lehetne (még az anyanyelvhasználathoz való jog sem teljesedett ki, semmi garancia nincs a biztosítására, pedig ez lett volna a legkevesebb...)Miért tette mindezt? A cikkben megtalálja a választ! http://www.kronika.ro/szempont/elegem_van_a_markoizmusbol
kjkj945
2013. szeptember 24. 18:23
"""""""""""" Hát, nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt az érvet így, első hallásra fenntartások nélkül elfogadják a nem székelyek. Ugyanis a Székelyföldön kívül élő erdélyi magyarok egy része fél. A közelmúlt tapasztalatai alapján ez a félelem nem is annyira irracionális: a marosvásárhelyi fekete márciustól Funar Kolozsvárjáig, vagy akár a nemrégi román-magyar focimeccs körüli őrületig volt alkalmunk szembesülni a könnyen felszítható magyarellenességgel. Persze, az óvatoskodók szemébe vághatjuk, hogy „gyáva népnek nincs hazája”, mint ahogy az önérzetesebb kommenthuszárok meg is teszik, de a többségében román szomszédokkal és munkatársakkal együtt élő magyarok nem akarnak állandó harckészültségben élni. Félreértés ne essék, nem vagyok híve a „reálpolitikai megfontolások” alapján történő taktikázásnak, vagyis a többségi nacionalizmusra való hivatkozással legitimált kis lépések politikájának. Én is úgy vélem, hogy az autonóm Székelyföld – a politikai retorikában: „belső anyaországként” – az egész erdélyi magyarság számára kiemelten fontos, elsőrendű politikai cél. Csakhogy ennek a tételnek a társadalmi megágyazása hibádzik. És ha maszatolunk, akkor a bizalmi válság mélyülni fog, „mi” fogunk beszélni „tiellenetek”, és akkor megette a fene az egészet. """"""""""""""""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!