Ózd zöld szemmel

2013. augusztus 09. 10:25

Az ózdi konfliktus abban a helyzetben alakult ki, amikor az egész világ a globális nettó édesvízhiány felé megy.

2013. augusztus 09. 10:25
Sükösd Miklós
Scheiring Gábor blogja

„Az ózdi konfliktus abban a helyzetben alakult ki, amikor az egész világ a globális nettó édesvízhiány felé megy. A világon több mint egymilliárd ember kénytelen szomjazni nap mint nap. Kétmilliárd ember lakóhelyén nincs megoldva a szennyvíztisztítás. A multinacionális cégek (pl. Nestlé, Coca Cola) ezért próbálnak minél nagyobb édesvízkészleteket, forrásokat, tavakat privatizálni, vagy csak egyszerűen kipumpálni. Erről szol a Blue Gold: World Water Wars c.dokumentumfilm. A vízprivatizációs próbálkozások mellett a víz, mint stratégiai kincs felértékelődése globális geopolitikai átrendeződésekhez vezet. A statisztikákban régiónként látható, mikor metszi a rendelkezésre álló vízszükséglet vonala az ipari, mezőgazdasági es lakossági célokra szükséges, növekvő vízigény vonalát. Ez például a Kína-India viszonyban a fő kérdés, ugyanis a Himalájából eredő folyók körzetében mindkét országban néhány éven belül várható a nettó vízhiány. Ez a két ország közti potenciális konfliktus (akar háborús konfliktus) forrás. (Egy indiai kormányzati stratéga nézetei az indiai-kínai víz körüli konfliktusról nézetei itt olvashatóak.) A helyzetet kicsiben mar Bős-Nagymaros is felvetette egyébként, de ott meg a villamosenergia-termelés és a régi meder ökológiai vitakérdései (mint a magyar oldalról való vízelvonás következményei) kerültek elő, nem maga a nyers vízhozam, ha jól emlékszem. Stratégiailag ezért a vízben gazdag országok (pl. Oroszország, Kanada, de meglepő módon Del-Afrika is) ebből a szempontból egyre kedvezőbb helyzetbe kerülnek. A 21. században az olaj mellett egyre fontosabb stratégiai kincs az édesvíz. (...)

Az ózdi konfliktus rámutatott, hogy az éghajlatváltozás miatt hazánkban és globálisan egyaránt erősödő vízhiányt, a rá adott neoliberális-tekintélyelvű válaszokat, és azok baloldali és zöld alternatíváit rendszerszinten kell kezelni. A baloldal színe a huszonegyedik században zöld.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oldgóbé
2013. augusztus 09. 14:32
A szerző,Schering barátnője???
kamasuka
2013. augusztus 09. 12:28
Mi lenne a cigányokkal Afrikában?
berzsian56
2013. augusztus 09. 12:11
Ez a történet javarészt nem a vízről szól. A romák, ugyanilyen ipari méretekben lopják az áramot és nem lett belőle ekkora botrány. Évente kétmilliárdot meghaladó kár éri az áramszolgáltatókat, amit valakinek meg kell fizetni. A drága jó szociológusok hallani sem akarnak arról, ha valaki azt állítja : évi háromszáz milliárdba kerülnek nekünk a rejtett erőforrások. Kezdjünk el számolni: segély több tízmillárd, felzárkóztatás több tízmilliárdért,képzési támogatás több tízmilliárd, egészségügyi ellátás alanyi jogon, gyermekétkeztetés ingyen, tankönyv ingyen, utazás ingyen, falopások egyébb károkozás több tízmilliárd,tízezer oldalas vádíratok a roma bűnügyekben, állami gyermeknevelés a gyivi intézetekben,rendőri intézkedések, ahol kétszáz rendőr tar rendet heteken át/ Gyöngyöspata/ Mondjam tovább?
Tündér_Lala
2013. augusztus 09. 11:59
" A baloldal színe a huszonegyedik században zöld.” Én inkább úgy fogalmaznék, hogy kisajátítottátok, bitoroljátok a zöld gonsolatot, mert elvileg fontos és jó hívószó. Ha nem így lenne, akkor már régen felhívtátok volna a figyelmet, hogy szó sincs szomjazásról, hanem nagyon is helyénvaló takarékosságról és a jogtalan vételezés visszaszorításáról kell beszélni. A haverjaitok pedig az EU-ban nem Magyarországot piszkálnák, hanem például a multikat, akik 10 ezer kilóméterekről szállítanak itt is bármikor előállítható termékeket, például. Megpróbáljátok (megint) megvezetni az embereket, de elöbb-utóbb rájönnek erre. A baj az, hogy ezzel valószínűleg a zöld gondolat is foltozhatatlan léket kap.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!