Reposzt a Dívány „Ferenc pápa hatással van az olasz divatra” cikkére

2013. augusztus 14. 09:54

Igen, ha egyházi divatról beszélünk, különbséget kell tennünk a hétköznapokon és a szertartásokon, a liturgiában viselt öltözettel.

2013. augusztus 14. 09:54
Benkéné Jenőffy Zsuzsanna
Kis egyháztörténet

Igen, ha egyházi divatról beszélünk, különbséget kell tennünk a hétköznapokon és a szertartásokon, a liturgiában viselt öltözettel. A papság hétköznapi viseletét napjainkig fokozott egyszerűsödés jellemzi, a reverendát nemcsak a praktikusság, hanem a történelmi események is kurtították, az 1961-1965 között zajló II. vatikáni zsinat után pedig több jellegzetes, nem hívők számára hivalkodónak tűnő ruhadarab is eltűnt a klérus szekrényéből, többek között a püspökök, bíborosok prémgalléros, uszályos köpenye, a cappa magna, a színes harisnyák és csatos cipők.

Azok a papi ruhák, melyeket a szertartásokon viselnek, mindig díszesek. Szó sincs hiúságról és divatbemutatóról, a miseruhák díszessége és a szertartás pompája éppen azt jelképezi, hogy Istennek ennyire kijár a tisztelet. A cikkhez mellékelt “Vatikáni hiúság” c. videó tehát félreértésen alapul: a főpapi ornátusokat csupán a szertartásokon viseli a pápa, melyek ráadásul nem is saját személyes tulajdonai, hanem a vatikáni kincstáré. Legtöbbször nem is a pápa, hanem szertartásmestere dönti el, az egyházfő melyik ruhát öltse magára egy-egy liturgikus alkalomhoz. XVI. Benedek szertartásmestere, Guido Marini pedig igencsak szereti a szépet, a klasszikus dolgokat, nehezen is tolerálja Ferenc pápa egyszerűségre törekvő stílusát. Bergoglio Argentína súlyos válságának éveiben állt a buenos airesi érsekség élén, rájött, hogy szegényei, főként a nem hívők és az egyházban csalódottak egészen másként értelmezik a pompát. Tudta, hogy bármilyen fontos is a liturgikus pompa - erről már írtam a másik blogomban - aranyló ruhában nem éppen meggyőző szegénységről szónokolni a legkisebbeknek, és ha elveszett báránykái nyomába akar eredni, sokkal nagyobb hatást képes elérni ócska, kigyúrt cipőjével, mint a vatikáni sekrestye kincseivel.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2013. augusztus 21. 11:50
Jajj, Zsuzsanna, nincs középút aközött, hogy megszakítod a barátságot és elhatárolódsz, vagy mindenben átveszed a világlátását, és teljesen alkalmazkodsz?
Cattus Minor
2013. augusztus 21. 09:35
Attól, hogy a nem hívő barátaim még nem találták meg Istent, attól még nem kell velük megszakítani a barátságot, és elhatárolódni tőlük. Sőt, nagyon sokat tanulhat az ember az ilyen beszélgetésekből. Mivel a baráti társaságból legtöbben vallástalan környezetből származnak, nem találják természetesnek a kereszténység szimbólumait a környezetükben.
Csomorkany
2013. augusztus 20. 18:40
Kedves Zsuzsanna, be kell vallanom töredelmesen, hogy ezt így, ebben a formában még sose hallottam. Tényleg körülvesz minket az egyházi giccs, elég elmenni egy átlag egyházi giccsboltba, és erre panaszkodik is az, akinek van egy csöpp ízlése, akár jár templomba, akár nem, de pont a szentmisét, és az abban használt liturgikus öltözékeket még senki nem nevezte giccsesnek az én környezetemben, pedig azért adatott már nekem pár évtized... Talán érdemes azt is hozzátenni, hogy egy átlag pap nem is a szegénységről prédikál, és a hívek is tudják, hogy a liturgikus ruhák, amikben megjelenik, árban nem sokban térnek el egy tisztességesen fölöltözött hívő öltönyétől... Szóval nyilván gusztustalan, ha egy pap a gazdagságával hivalkodik, de egy középosztálybeli anyagi nívót elfogadnak tőle a hívei.
Cattus Minor
2013. augusztus 20. 14:43
Kedves Kordart! Lehet, hogy nem vagyok magasan kvalifikált, de néha előfordulok a templomban, így van egy kis képem arról, hogy nem csak aranyban szoktak misézni, és mit jelképeznek a liturgikus színek, miért fontos a pompa, ami ugye nem hivalkodás. Nem kell ahhoz a buenos airesi nyomornegyedek lakóiig menni, beszélgess csak el néhány nem hívő barátoddal, rokonoddal, mit nem szeretnek az egyházban. Nekem sajnos nagyon sok ilyen barátom, sőt, családtagom van. Ha felteszem nekik ezt a kérdést, hogy miért nem szeretik az egyházat, a papság emberi gyengeségeinek sorolása után után a következő ellenérvük, hogy "giccses a mise" meg "a pap aranyban prédikál a szegénységről." Ők nem fogják fel, mit jelent a liturgia, mit jelképeznek a színei, csak az arany hímzéseket, aranyszínű liturgikus kellékeket látják, ami az ő szemükben a hivalkodás, a hiúság jele, hovatovább, "giccs". És hiába magyarázom nekik, pedig nem nyomornegyed-lakók, hanem egyetemet, főiskolát végzett emberek. Üdvözlettel: Benkéné Jenőffy Zsuzsanna
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!