Tarthat-e fegyvert egy pap?

2013. augusztus 21. 23:37

Nem úgy képzeljük el a papokat, mint akik felfegyverkezve mennének templomba.

2013. augusztus 21. 23:37
Katekéta
Militia Christi

A katonai papság különös elhívás, mint például a börtönlelkészi szolgálat. A tábori papoknak akár éles bevetésen vagy háborús helyzetben is a terepen kell lenniük, ahol feladataik egyike a kenet feladása a sérülteknek. Emellett a táborban rendszeresen gyóntat, valamint hagyományos lelki vezetői munkát végez. Ha valaki azt hiszi, hogy a katonák ölésre programozott őrültek, akiket nem érdekel a vallás és a lelki üdvük, az igazán nagyot téved. Néhány éve afganisztáni kiküldetése előtt egy magyar honvéd szegezte nekem a kérdést, hogy mégis hol az ő helye egyházunkban, mikor előfordulhat, hogy hamarosan embert kell ölnie. Igen nehéz lehet egyfelől megérteni, hogy nem szabad ölni, másfelől elfogadni, hogy olykor mégis szükség van a katonaságra.

Az első időkben a papok a hagyományos stólákat használták bevetések során is, ami liturgikus színei miatt a rejtőzködést lehetetlenné teszi. Épp egy magyar pap ötlete volt a terepszínű stóla, amelyet ma is alkalmaznak az egyházban a tábori lelkészek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!