Etikus bankolás?

2013. július 24. 10:14

Magyarországon is vannak etikus bankok, s ebbe a másik paradigmába lépés elsősorban az ember gondolkodásmódjának, a bank küldetésének és filozófiájának megváltozásán múlik.

2013. július 24. 10:14
Baritz Sarolta Laura
Heti Válasz Online

Látjuk, hogy itt nemcsak a kamat mértékéről van szó, hanem a bank működési elveiről, céges filozófiájáról, kultúrájáról. Sőt, arról a gazdasági paradigmáról, amelyben a bank működik. Ha ez a paradigma kimondja, hogy a gazdasági fő cél a haszon maximalizálása (P-P'), ebbe a környezetbe a krematisztikával konform bankok illenek bele. »Alternative banking« tevékenységet azok űznek, akik másik paradigmában gondolkodnak. Ezek a bankok a profitról ezt vallják: »A profit hasznos dolog, ha mint eszköz arra a célra irányul, amely értelmet ad annak, ahogyan megtermelik és ahogyan felhasználják. Ha azonban a profit kizárólagos céllá válik, ha helytelen módon állítják elő, és ha figyelmen kívül hagyja a közjót mint végső célt, azzal a veszéllyel jár, hogy lerombolja a gazdaságot és szegénységet okoz.« (Caritas in veritate pápai enciklika, 21. p., XVI. Benedek, 2009)

A Banca Etica palermói etikus bank végső célja a közjó előmozdítása Olaszországban, s olyan ügyek finanszírozása, amelyek a szolidaritás, emberi méltóság, szociális gazdaság és környezetvédelem talaján állnak. Missziójukkal nem a pénzügyi tevékenység alapszabályait akarják megtagadni, hanem azokat az alapelveket megreformálni, amelyeken a jelenlegi bankvilág nyugszik.

Magyarországon is vannak etikus bankok, s ebbe a másik paradigmába lépés elsősorban az ember gondolkodásmódjának, a bank küldetésének és filozófiájának megváltozásán múlik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bohocugyi allamtitkar
2013. július 24. 17:00
de miert csak a bankoknak kellene etikusnak lenni? etikus pekek, etikus szemetesek, etikus trafikosok...
kesztió
2013. július 24. 13:48
Itt a megoldás, kérem szépen. http://penzcsinalok.transindex.ro/penzpiac/cikk/14016 Az úgynevezett szabad-, azaz negatívan kamatozó pénz. Csakhogy ez a Viktor pajtás megálmodta „nemzetek Európájával”, illetve a forradalmi retorikájú monetáris politikával nem igazán kompatibilis, ide jó értelemben vett globális összefogás szükségeltetne. Tessék végigolvasni, érdemes!
1234
2013. július 24. 13:37
Szerintem jó cikk. Erről van szó.
KannibálTatárÚr
2013. július 24. 11:42
Az etikus bankolás olyan, mint az etikus rabolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!