A magyarok és a regionalizáció

2013. június 08. 23:33

Azt találtam mondani, hogy az igazi veszély az, ha továbbra is csapnivalóan igazgatják Romániát, és ha a kisebbségeket idegen testként kezelik. Így Románia a németek és a zsidók után a magyarjait is elveszítheti.

2013. június 08. 23:33
Eckstein-Kovács Péter
Facebook

„»Pechje van, Kovács úr. Románia legramatyabb vonatszerelvényével fog tíz órát bumlizni Iași-ig«, biztat már felszálláskor a kalauz. Iași-ba, Jászvásárba igyekszem a »Regionalizmus és regionalizáció Romániában« című nemzetközi konferenciára. Két könyvet is viszek magammal, Tompa Andrea regényét és Lucian Boia írásait Európa alkonyáról, mivel több mint tíz óra az út. Aztán Betlennél leteszem az első könyvet és csak Szucsáván veszem újra kézbe, közben nézem a tájat. Kisilvától majdnem Vatra-Dorna-ig hihetetlenül vad és szép a táj, még a vonatablakból nézve is, aztán jön Bukovina, ami tisztára olyan mint Gyimes, csak másképpen rakják a boglyákat.

Iași-ban érezni az egykori főváros levegőjét, szélesek az utak, sok a zöld, impozánsak a középületek. Konferenciánk színhelye az egyetem főépülete, a plénum a rektori tanácstermben zajlik. Zordonan tekint le ránk a falakról több tíz moldvai jeles ember képe, a főhelyen A. I. Cuza és Kogălniceanu. A résztvevők zöme helybéli egyetemi oktató, többségük történész, de van köztük szociológus, földrajztudós, sőt irodalmár is. Rendkívül kritikusak a Kormány által beterjesztett régiósítási tervvel kapcsolatban. Színvonalas előadások sora eleveníti fel a két román fejedelemség egyesülésekor felmerült kérdéseket (az akkoriban fejlettebb Moldva szemszögéből), a Bukarest-szupremácia negatív szerepét az egyetemi oktatásban, Bukovinának a Romániával való egyesülésekor létező autonomista irányzat máig ható érveit, nem beszélve Besszarábia múltbéli és jelenlegi viszonyulását Moldvához és Romániához.

Előadásomban ismertettem az erdélyi magyarok számát, földrajzi elhelyezkedését, sajátos érdekeit, majd rátértem egyrészt a Magyar Kormány, valamint az RMDSZ és az EMNP álláspontjainak ismertetéséhez, ami a régiók kialakításához fűződik. Az RMDSZ parlamenti párt, nagyobb beleszólása van a kialakuló jogszabályba, ezért pragmatikus: különválasztaná a fejlesztési régiók kérdését a közigazgatási régiók kérdésétől. A jelenlegi fejlesztési régiók mesterségesen kialakítottak, hatékonyságuk csekély, ha megtartjuk őket, a csődöt betonozzuk be hosszú időre. Az alternatív javaslat 16 régió, köztük a székelyföldi és a partiumi. Az EMNP javaslata merészebb: legyenek nagyrégiók a történelmi országrészek alapján, azon belül pedig kisebb, de nem egészen kicsi egységek, mint amilyenek például Dobrudzsa, vagy Bukovina és három metropolisz-övezet (Bukarest, Brassó és a Galac-Brăila konurbáció), mint kvázi regionális fővárosok.

Nem akarok dicsekedni, de a kérdések jelentős része az én előadásomhoz kapcsolódott. Furcsa módon, az amúgy autonómiával, föderalizmussal szimpatizáló előadók is azt kérdezték, hogy miért nem akarunk multikulturális térben élni, miért kell nekünk székelyföldi régió, hisz azzal csak a szegénységet gyarapítjuk, meg hasonlókat. Szorgalmasan válaszoltam a kérdésekre, mígnem egy kicsit felment bennem a pumpa. Az irodalom professzor azt kérdezte, hogy nem tekintem a Román Állam számára veszélyesnek egy föderális típusú berendezkedést, mert ő, sokadmagával, annak tartja. Felsoroltam néhány érvet (politikait, demográfiait), hogy miért alaptalan a felvetése, majd azt találtam mondani, hogy az igazi veszély az, ha továbbra is csapnivalóan igazgatják Romániát, és ha a kisebbségeket idegen testként kezelik. Így Románia a németek és a zsidók után a magyarjait is elveszítheti. Lehet, hogy egy kicsit politikusi volt a hozzászólás egy tudományos konferencián, de ezután több kérdés már nem volt.

Azalatt a nagyon rövid idő alatt, amit Iași-ban töltöttem, arra a következtetésre juttottam, hogy érdemes szövetségeseket keresni Moldvában és Bukovinában egy méltányos és funkcionális közigazgatási átalakítás kérdésében. Fogadókészség van, rajtunk is múlik, hogy lebontsunk az előítéleteket.

P.S.: Külön köszönet Csutak Istvánnak és Gergely Balázsnak, akik jótanáccsal és dokumentációval láttak el előadásom megtartásához.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. június 09. 16:37
A románok nem fognak sírni az erdélyi magyarokért, ugyanúgy ahogyan a zsidók és a németek után sem sírnak. Pedig lenne rá okuk. Elég ha a valamikori német kisebbség lakta városokon, falvakon végigautózik az ember és látja azt az iszonyatos lepusztulást. A rendezett, jómódú házak többségében cigányok laknak ma, mivel ők az egyetlen népcsoport amely képes belakni azt a teret ma vidéken. Ez fokozottan igaz Szeben környékére. Szomorú helyzet és erre a románok is rá fognak ébredni, de akkor már késő lesz a bánat. Érdekes módon minden tett elnyeri méltó jutalmát vagy büntetését, csak idő kérdése. Mindig van következmény.
sztd
2013. június 09. 11:59
Nos, mindenki tudja, hogy Romániának minden vágya elveszíteni a magyarjait. Egy esetben nem örülne neki, ha magyarjait Erdéllyel együtt veszíti el. Amíg a magyarok nem jelennek meg minden áron gyarapodó, és sehogyan sem asszimilálódó közösségként, addig a románok számára maximum ötlet lehet az együttműködés, de nem érdek. Onnantól kezdve viszont, hogy ezt látják, létérdekük lesz az együttműködés. Ahhoz, hogy az ottani magyarság ne asszimilálódjon, viszont keménynek, és idegeneket közelebbről elutasítónak kell lenni, vegyes házasságot csak akkor szabad elfogadni, ha a másik magyarosodik, az ilyen ígéretet minden körülmények között behajtani, stb. Ez egyének szintjén igazságtalan, és kegyetlen lesz, különösen eleinte - érdemes ezt tudomásul venni, és felkészülni a kezdeti veszteségekre (mivel természetes, hogy ez majd sok érintettnek nem tetszik). Ettől függetlenül tágabb értelemben együtt kell működni a román többséggel, az egyénekkel napi szinten normálisnak kell lenni (nyelvet érteni, stb. Csak ezek után merül fel a románokban is az autonómia, mint tárgyalási alap. Persze nem maradhat el a gyermekvállalás sem, de ez az anyaországiakra szerintem hatványozottabban igaz. Tudom, hogy könnyű ezt mondani, és nem nekem kell megvalósítani. Sajnálom, de ezt akkor is így látom.
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 09. 10:34
"Románia a magyarjait is elveszítheti" 1. ezt Románia aligha bánná 2. az erdélyi magyarok elveszítik saját magukat: tessék csak megnézni mi történik a marosvásárhelyi etnikai arányokkal http://en.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kely_Land#Autonomy
betamás89
2013. június 09. 08:33
" Így Románia a németek és a zsidók után a magyarjait is elveszítheti." Sajnos vannak, akik pont ezt akarják
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!