Kompunk kapitánya: Orbán

2013. június 20. 09:05

Orbán túl magyar ahhoz, hogy jó miniszterelnök lehessen. Nem túl jó magyar, hanem túl magyar.

2013. június 20. 09:05
Béndek Péter
1000 leütés

„Orbán — szemben a szocikkal, akiket ez nem érdekel, nem is értik, de pont emiatt nem merészkednek irracionális vállalkozásokba — pontosan ismeri a magyarság egoista alapvonásait. Innen a döntés a centrális erőtérről. Amire nincs idő, arra kell az akarat. Márpedig egy ál-Messiásnak sosincs ideje. Az nem az időn túl él, hanem az időn innen, a célja az, hogy nehogy lelepleződjék. Pillanatai vannak, a pillanatok és a vágyott örökkévalóság között meg semmi. Vele szemben áll a magyar emberek társadalma, amelyik a magunkra mért túl jól sikerült meghurcoltatások miatt defenzív, zárt, bizalmatlan, egoista egyedek atomisztikusan ütköző közege, ideálázsiai-organikus kollektivitásra (hál' Istennek) képtelen, individualiter társulni, felfedezni az ellenfélben és az idegenben a szépséget és önmagában a hibákat pedig egyelőre nem érett meg. Kompország még mindig. Orbán ezt a kompot nem egy újabb vitorlával vagy több lóerővel szerelte fel, amellyel gyorsabban és biztonságosabban elérhetné a nyugati túlpartot majd valamikor (brrr, egy másik miniszterelnök fogja berúgni a gólt), hanem éppen a tökéletes egoizmusa miatt vadul kormányozza össze-vissza, és most már ott tartunk, hogy a vitorlák szakadtak, a gázolaj kifogyott, a matrózok éheznek, és szaporodnak a patkányok a kajütben. De az őrült kapitány még még mindig ott üvöltözik a hajó orrán, hogy ő már látja Dr. Moreau szigetét, ahol végre szuverénen egyedül lehetünk a világ tiszteletétől övezve.

Orbán túl magyar ahhoz, hogy jó miniszterelnök lehessen. Nem túl jó magyar, hanem túl magyar. A jó magyar — főleg ilyen felelősséggel — először számot vetne a magyarságából fakadó korlátokkal, legelőször is az önreflexióra való képtelenséggel, aztán legkésőbb a beiktatása napján kitenne a listát a hűtője ajtajára, hogy minden reggeli kávékor újra és újra memorizálni tudja, min bukhat meg a többi magyart jobb életre vezető projektje. És ez az államférfi: aki szembe mer nézni a népe és a körülmények, valamint önmaga és a közösségi célok konfliktusaival, és diadalmaskodik ezeken. A közös jóért és a közjóért. Ami a legjobban hiányzik belőlünk, az kíméletlen önreflexió és önvizsgálat képessége. A legfőbb politikai javunk, a polgáriasult közép konszolidálása már itt elesik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Feltuki és Gogylász
2013. június 20. 15:37
"Orbán túl magyar ahhoz, hogy jó miniszterelnök lehessen. Nem túl jó magyar, hanem túl magyar." Gratulálok. Ezekszerint neked van egy magyarmérő készüléked! Megtudod mondani, hogy túl magyar vagy csak magyar! Te meg túl hülye vagy ahhez a kérdéshez.
szalámis hegedű
2013. június 20. 14:17
Van abban valami 'szép', ahogy a zseniális brazil focit imádó brazilok 100 ezrei tüntetnek a kormányuk ellen, mert túl sokat kolt a foci vb.-re, miközben a vállalhatatlan magyar focira 10 milliárdokat költő magyar kormány minden ellenállás nélkül teheti ezt. Akar úgy is, hogy milliárdokért épít egy 1600 lelkes falucskaba 3500 fős stadiont
gelcselszi
2013. június 20. 13:20
Ez az 1000 leütés egy szar, még értelmes dolgot nem olvastam az ott firkálgató majmoktól. Micsoda gagyi blog.
magnamater
2013. június 20. 13:03
Mit akart e zavaros cikk kifejezni? Az önvizsgálatot emlegeti - nyilván a fejünkre szórt hamu mennyiségét kevesli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!