Popeye és a hengerész

2013. május 22. 15:23

Nekik hősök kellenek, de nem ám olyan bonyolultak, mint Shakespeare-nél, hanem félistenek, mint Orbán Viktor. Vidnyánszky megnyerte a giccskoncessziót.

2013. május 22. 15:23
Tóta W. Árpád
hvg.hu

„Miért nincsenek itt hősök? – kérdezi Kerényi Imre a Hamlet után, és bár ezt a futóbolondot kár volna túlértékelni, ezzel a pregnáns kérdéssel nincs egyedül. (...)

Mármost Hamlet nem Popeye, általában Shakespeare sokkal bonyolultabb, mint a Popeye-mesék, és a kettő fogyasztása között többnyire életkori különbséget találunk, vagyis háromtól nyolc éves korig mennek ezek a kétdimenziós hősök, aztán jöhetnek a hús-vér figurák, akik nem győznek mindig, nem látnak mindent előre, és a hőstetteik mellett esetleg korruptak vagy depressziósok. Időnként viszont beleböffent ebbe az organikus fejlődésbe a politika, így például az ötvenes években a felnőtteket is szuperhőssé tupírozott vöröskatonákkal, kolhozparasztokkal és hengerészekkel etették. 

Nehéz kihagyni a megfejtésből, hogy ennek a politikai közösségnek az élén egy hős áll, akit ők akkor is szeretnének Popeye-nek látni, ha minden szerdán a szemükbe mondja nyújtózkodás közben: úgy döntöttem, gazember leszek. Egyszerűség lakik bennük, vicsorogva, szelíden. Pedig a hősük valódi hős, Shakespeare megnyalná a tollát, ha látná. Csak éppen arra alapozza a hatalmát, hogy legyen neki kétmillió gyermeklelkű szavazója, akik hisznek Popeye-ben és abban, hogy ha üres a pénztárca, Popeye majd telerakja, csuhajja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2013. május 22. 20:18
Wárpád Wárpád, megint elcsúsztál... http://hetivalasz.hu/data/cikk/6/41/99/cikk_64199/oszodi_cimlap.jpg
Ouroboros
2013. május 22. 19:14
Hibátlan. Örökérvényű summázata a mandineres shitnyiknek: „ Egyszerűség lakik bennük, vicsorogva, szelíden.” :D
jégecet
2013. május 22. 18:58
Ha megüresedik Worluk bugxellárisa, ír Modern Képmeséket, csuhajja.
tributum
2013. május 22. 18:04
- Similis simile gaudet! - Ezt úgyse érted pártiskolás Tóta, ezért lefordítom: a te világod Popeye, hát ne is akarj belőle kilépni, pláde Shakespeare-re hivatkozniazonnal lebuksz: Büdös proli!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!