Tormay és a kulturkampf

2013. május 31. 10:55

Kedves „jobbközép értelmiség”! Ideje lenne, ha összeszednétek a tökeiteket, és végre nekilátnátok a valódi munkátoknak!

2013. május 31. 10:55
Tata86
Archiregnum

„Hol a jobbközép?

Tarlós megint visszavonul. A többiek néma kussban. Kényes téma ne bolygassuk. Itt volt csak a módszerváltást követően 23 éve a jobbközépnek, hogy a két világháború közti korszak kincseit kiszedjék a romok alól, és megismertessék a nagyközönséggel. De legalább a saját oldalukkal. Ez nem történt meg. Szégyen és gyalázat, de ezt a munkát egyedül a radikális jobboldal végzi, akik persze nem adhatnak mást, mint ami a lényegük. Tormay Cécile sztár lett, sajnos a szó pejoratív értelmében is. Pontosan azt a könyvét ismeri mindenki, amelyik ténylegesen antiszemita, és szerintem irodalmilag is elévezhetetlen. (De ez szubjektív.) Mea culpa én sem olvastam például A régi ház vagy a Az ősi küldött című munkáit.

Kedves »jobbközép értelmiség«!

Ideje lenne, ha összeszednétek a tökeiteket, és végre nekilátnátok a valódi munkátoknak! Őszintén, mentesen a sovinizmustól. Határozottan, de a megfelelő érzékenységgel! Ezt senki más nem fogja helyettetek megcsinálni! Ne tessék folyton rettegni a baloldaltól, az antiszemita, nacionalista bélyegtől! Az a helyzet, hogy az »ellen« nem ostoba, átlát a sunyiságotokon. Lehet alakoskodni, játszani a kint is vagyok, bent is vagyok mókát, de nem érdemes. Ne idomuljatok, hanem idomítsátok ti a magyar közéletet! Mert ugyanígy megérzik azt is, ha valaki egyenesen, jó szándékkal, hazafiként végzi a munkáját!

Úgyhogy hajrá! Tormaynak, Wassnak, Szabó Dezsőnek, Nyírőnek ott a helye nemcsak a közterületeken, hanem a könyvespolcokon, és a szellemi életben is! Lehetőleg úgy, hogy a szomszédaik Ady, Márai, Szerb stb legyenek és ne Marschalkó Lajos meg Földi Pál!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizipipa
2013. május 31. 13:18
Minden írónak vannak jobb és kevésbé sikerült alkotásai. Nem az utóbbiak alapján szoktuk megítélni őket. Wass Alberttől a következőket ajánlom: - Farkasverem, - Kard és kasza, - A funtineli boszorkány. Aztán jöhet a többi (+novellák, versek) és lehet majd véleményezni. A Farkasverem megtalálható pl. itt is: http://users.atw.hu/gepeszkonyvtar/down/12.pdf
willdataa
2013. május 31. 12:52
"Pontosan azt a könyvét ismeri mindenki, amelyik ténylegesen antiszemita" Ez zsidó hazugság. A könyv nem antiszemita, hanem pontos társadalomkritika, az írónő saját tapasztalatait és értesüléseit írta le, bármiféle legcsekélyebb ártó szándék, vagy a valóság meghamisításának szándéka nélkül, tehát aki antiszemitizmussal rágalmazza az alávaló hitvány gazember.
Thomas Müller
2013. május 31. 12:21
Ez a jobbközép 20 éve még balközép volt, legalábbis a pártjuk. Az igazi jobbközepet magyarok alkotják, nem antifasiszta imitátorok.
packó_
2013. május 31. 12:05
Egyetértek. Ezt nem lehet hagyni, hogy egy ócska munkásőrszervezet mondja meg, hogy kit szerethetek, kit nem, kiről lehet utcát elnevezni, kit nem. Rugja ki a komcsikat a MASZIHISZ, ÉS UTÁNA MONDJA EL A MAGYAR ZSIDÓK TÉNYLEGES IGÉNYÉT. DE NEKEM MUNKÁSŐRÖK NE VÉDJÉK ILYEN MÓDON LUKÁCS GYÖRGYÖT ÉS ELVTÁRSAIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (Kellemetlen mi, hogy a Lukácsisták éppen az szdsz-mszp-t támogatják!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!