A hatalom korrupttá tesz

2013. május 31. 17:03

Úgy gondolom, a Trónok harca egyik legfőbb üzenete az a régi mondás, miszerint a hatalom korrupttá tesz, az abszolút hatalom pedig abszolút korrupttá.

2013. május 31. 17:03
Liam Cunningham
hbo.hu

Hogyan érzed, a Trónok harcának van politikai felhangja?

Persze, dehát a művészet dolga az, hogy tükröt tartson a társadalom elé, ami általában politikai felhanggal jár. Úgy gondolom, a sorozat egyik legfőbb üzenete az a régi mondás, miszerint a hatalom korrupttá tesz, az abszolút hatalom pedig abszolút korrupttá. Ott van az a maroknyi ember, akiknek az lenne a dolga, hogy irányítsák az alattvalóikat, de nagyjából ez a legutolsó gondolat, ami megfogalmazódik bennük, hiszen egyfolytában a hatalomért versengenek a kis elit klubjukban, és elfelejtik, hogy az igazi feladatuk a sajátjaik képviselete, a róluk való gondolkodás. Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy a politika és a hatalom természete a valóságban roppant hasonló a Trónok harcában látotthoz. Lehet, hogy cinizmus ezt állítani, de úgy vélem, igaz.

Sokat segít az, hogy meglehetősen nagy büdzsé áll rendelkezésetekre a többi tévésorozathoz képest?

Rengeteget. Bár én viszem haza a büdzsé nagyrészét. (Nevet) Valószínűleg egy kisebb cég számára pokolian nehéz lenne tető alá hozni ezt a műsort, de azt sem hiszem, hogy az HBO-nak könnyű. Óriási felelősséggel jár ennyi pénzzel gazdálkodni, de David és Dan remekül kezelte eddig a financiális dolgokat. Az a vicces, hogy amikor David először vázolta fel a sorozat ötletét az HBO-nak – akiknek a fülük mögött is díjak sorakoznak nagyjából minden műfajért, amelybe valaha is belekóstoltak, de a fantasy zsánerét nem igazán kedvelik, a dráma ágrólszakadt mostohatestvérének tartják (vagy tartották akkor még) – azt mondta nekik: »Nézzétek, ha úgy döntötök, belevágunk, kérlek ne várjatok díjzáport érte.« Mégis, már az első évadban három Emmy-re jelölték a sorozatot! És még azt mondják, hogy a fantasy nem vehető komolyan, és nem lehet intelligens. Mindez azt mutatja, hogy nem csak anyagi szempontból, de szakmai és művészeti oldalról is sikeresek.

Végszóként: mit gondolsz, miért olyan népszerű a sorozat?

A karakterek és a cselekményszálak miatt, valamint, mert lehetséges, hogy az az apró mag, amelyet az egyik epizódban ültettek el a fiúk, csak egy évaddal később hajt ki. Ha nézőként elköteleződsz a sorozat mellett, és nem a telefonodat nyomogatod közben, vagy a ruháidat vasalod, hanem tényleg odafigyelsz, észreveheted, hogy a történet minden egyes rétegén újabb rétegek találhatóak. Ez pedig egy olyan nézői élmény, melyet sorozat esetében nem igazán tapasztalunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. augusztus 11. 22:07
"A hatalom korrupttá tesz" Nem feltétlenül. Nem a Fideszből kell kiindulni.
magnamater
2013. június 08. 16:02
Sajna, nem láttam a sorozatot, egy azonban biztos, nem 2010-ben kezdődött a honi korrupció.
Csomorkany
2013. június 07. 15:13
A dolog eléggé összefügg a hittel. Aki hiszi, hogy van olyan Abszolút Hatalom, aki minden tettéért számadást tart vele, az nem lesz korrupt ilyen-olyan emberi hatalom birtokában. Aki csak emberi ellenőrző testületeket érez maga fölött vagy maga mellett, az annyira lesz korrupt, amennyire emberi testületek ellenőrizni tudják.
USsange
2013. június 06. 16:54
"Úgy gondolom, a Trónok harca egyik legfőbb üzenete az a régi mondás, miszerint a hatalom korrupttá tesz, az abszolút hatalom pedig abszolút korrupttá. " Hülye. Maradj inkább a színészkedésnél. Egy rendes ember az abszolút hatalom birtokában sem lesz korrupt. Persze mentségedre legyen mondva, hogy te biztos csak büdös ballibekkel találkoztál életed során.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!